Asociația Forumul Judecătorilor din România a cerut Consiliului Superior al Magistraturii să anuleze concursul de promovare la Înalta Curte de Casatie si Justiție (ÎCCJ), programat în perioada septembrie 2020 – februarie 2021. Printr-un comunicat postat, duminică, pe pagina asociației, se arată că acest concurs este organizat după ”reguli subiective și lipsite de meritocrație, fără a se ține seama și de recomandările Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului în cadrul rapoartelor MCV”.
Membrii Forumului Judecătorilor susțin că modificările aduse în ultimii ani Legilor Justiției, inclusiv asupra modalității de derulare a concursurilor în magistratură, ”afectează dreptul/interesul judecătorilor de a participa la concursuri pentru accederea la funcțiile de elită, în condițiile în care organizarea și desfășurarea acestora este apanajul Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii și al unui număr extrem de redus de examinatori numiți de aceasta”.
”În acest context, concursul actual de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, derulat sub reguli subiective și lipsite de meritocrație, fără a se ține seama și de recomandările Comisiei Europene formulate de-a lungul timpului în cadrul rapoartelor MCV, este cu totul nejustificat și trebuie anulat neîntârziat, fiind necesară înlăturarea oricărei forme de implicare directă a Consiliului Superior al Magistraturii în concursul de promovare a judecătorilor la Înalta Curte de Casație și Justiție, prin numirea unor candidați agreați de majoritatea existentă în Secția pentru judecători”, se arată în comunicatul asociației.
În opinia Forumului Judecătorilor, care citează jurisprudența Curții Constituționale, posibilitatea Consiliului Superior al Magistraturii de a adopta, prin regulamente, aspecte esențiale care țin de ocuparea posturilor de judecător sau procuror, inclusiv a celor de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție, determină o stare de incertitudine juridică.
”Prin urmare, prezentul concurs de promovare ar putea fi anulat pe cale judiciară, ca urmare a lipsei reglementării unor aspecte esențiale în lege, nefiind deloc clar de ce anume ar trebui desfășurat în mare grabă și cu orice preț”, susțin semnatarii comunicatului.
Pe lângă instituirea unor examene meritocratice de accedere la Curtea Supremă, Forumul Judecătorilor a mai cerut selecția comisiilor de concurs exclusiv prin tragere la sorți și reglementarea unor criterii clare pentru evitarea conflictelor de interese între membrii comisiilor de concurs.
La concursul pentru promovarea în funcția de judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție s-au înscris și patru magistrați din cadrul Curții de Apel Oradea: Adina Claudia Cioflan, Laura Mihaela Soane, Mihail Udroiu și Lenuța Stan. Primii trei candidează pentru un post de judecător la Secția Penală a Curții Supreme, în timp ce Lenuța Stand vizează Secția Civilă.