Un complet special din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție a soluționat un recurs în interesul legii referitor la interpretarea și aplicarea unitară a articolului 55 din OUG 80/2013 privind taxele de timbru. Judecătorii Curții Supreme au stabilit că în toate procesele începute sub imperiul Legii 146/1997 privind taxele de timbru, toate cererile și căile de atac se supun regulilor acestui act normativ, nu celor ale OUG 80/2013.
Prin decizia dată luni, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Bucureşti.
”În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 55 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare, stabileşte că:
În cazul proceselor începute sub imperiul Legii nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, cu modificările şi completările ulterioare, tuturor cererilor formulate în cadrul acestora, cereri accesorii, incidentale şi incidente procedurale, precum şi căilor de atac, ordinare şi extraordinare, le sunt aplicabile, în ceea ce priveşte taxa judiciară de timbru, dispoziţiile acestei legi, iar nu cele ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 80/2013.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă.”
Articolul 55 din OUG 80/2013 arată că: ”Pentru cererile și acțiunile introduse până la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, timbrul judiciar se aplică, respectiv taxele judiciare de timbru se stabilesc și se plătesc în cuantumul prevăzut de legea în vigoare la data introducerii lor.”