Judecătoria Oradea a pronunțat, miercuri, hotărârea în cazul celor 6 angajați ai Centrului de Plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea, acuzați de violență împotriva minorilor aflați în grija lor. Toți au fost achitați pentru acuzațiile de abuz în serviciu; în schimb, trei au fost condamnați la închisoare cu suspendare pentru purtare abuzivă, iar unul a primit o amendă administrativă. Acuzat că nu a anunțat organele judiciare imediat ce a aflat de abuzurile din centru, fostul director al DGASPC Bihor, Călin Puia, a scăpat cu un avertisment. Hotărârea nu e definitivă și poate fi atacată cu apel.
Ancheta Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea a început după ce, pe 29 octombrie 2013, fundația Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a depus un denunț referitor la abuzuri ale personalului Centrului de Plasament pentru copii cu probleme psihosociale din Oradea. În urma unei vizite făcută în centru, membrii fundației susțineau că au constatat o mulțime de probleme. Condițiile neadecvate de cazare, acuzații de abuz fizic și psihic, tulburări de comportament ale copiilor, lipsa tratamentului medical adecvat, închiderea în camere pe timpul nopții ori folosirea tunsului pe post de pedeapsă erau doar câteva dintre acestea, arătau membrii CRJ.
După aproape o lună, pe 25 noiembrie 2013, și DGASPC Bihor formula un denunț împotriva a patru angajați ai centrului de plasament, în urma unei cercetări disciplinare.
Copiii acuzau bătăi, închiderea în camere și supunerea la ”detectorul de minciuni”
Procurorii au stat de vorbă cu copii aflați în centrul de plasament și au aflat detalii despre tratamentele la care aceștia spuneau că erau supuși între 2011 și 2013. Astfel, unii dintre minori dezvăluiau că erau loviți cu bâte făcute din sârmă ghimpată învelită în cauciuc, în timp ce alții afirmau că erau agresați de educatori sau de alți copii puși de îngrijitori. Despre unul din educator, un minor își amintea că ”se crizează și te lovește când pârăște cineva”, în timp ce despre altul spunea că îi pedepsea pe toți pe principiul ”toți pentru unul, unul pentru toți”.
Tunsul zero era o altă pedeapsă invocată de copii, care spuneau că erau puși să facă genuflexiuni sau să umble în ”mersul piticului”. Alții și-au adus aminte că se mai întâmpla să nu primească gustări ori să fie consemnați în centru, fără să fie lăsați la școală, dacă greșeau cu ceva.
Însă cea mai dură metodă de pedepsire ar fi fost ”detectorul de minciuni”. Minorii o descriau ca o tactică aplicată de educator prin care, dacă un copil nu-și putea demonstra nevinovăția, era pus cu mâna la balamalele ușii și se împingea ușa.
Anchetatorii au aflat și că în cursul nopții, minorii erau închiși în camere, fără acces la baie, și erau nevoiți să își facă nevoile în găleți.
Ce spuneau educatorii acuzați
La rândul lor, educatorii și instructorii acuzați de violență negau orice fel de pedeapsă fizică aplicată minorilor – cel mult îi consemnau o zi în centru, pe perioada vacanțelor. În schimb, îi acuzau pe copii că sunt agresivi fizic și verbal, că fumează ori că se droghează sau că sparg geamuri și se taie, dar susțineau că situația poate fi gestionată. Nu de puține ori personalul ar fi fost agresat ori amenințat, susțineau unii angajați.
Unul dintre aceștia a recunoscut că a fost pus să-i tundă zero pe copii, dar toți au negat existența ”detectorului de minciuni”.
Cât despre închiderea copiilor în camere, pe timpul nopții, a fost o măsură necesară – au spus cei acuzați. Mai precis una de siguranță, pentru a evita furturile, intrarea minorilor unii peste alții și eventuale agresiuni – ”îți pot da în cap”, recunoștea un angajat. Gălețile ar fi fost puse în camere pentru că unii dintre copii și-ar fi făcut nevoile în pat ori pe parchet, deși – spun educatorii – puteau bate în ușă de câte ori aveau nevoie și ar fi fost lăsați la baie.
La unison, toți cei audiați de procurori au recunoscut că mâncarea era o adevărată problemă. ”Un fiasco. Porțiile sunt stabilite greșit, ar trebui să fie diferențiate”, spunea un angajat.
Acuzațiile procurorilor
Pe lista celor acuzați, anchetatorii i-au avut pe Florin Miheș (educator principal în cadrul Centrului de Plasament pentru copii cu probleme psihosociale), Adrian Iluța și Adrian Costruț (ambii instructori de educație), Ovidiu Chișe (asistent social), Romică Toader (educator specializat) și Crinu Boier (educator specializat).
Primii trei au fost cercetați pentru aplicarea unor pedepse abuzive și forme de intimidare, iar, alături de Romică Toader, au fost acuzați și de închiderea copiilor în camere, pe timpul nopții.
La rândul lui, Ovidiu Chișe a fost acuzat că, în calitate de șef de centru, a dat dispoziție personalului să închidă minorii în camere și a tolerat această practică. Tot el ar fi dat dispoziție de consemnare în centru, interzicerea frecventării cursurilor sau tunderea la zero ca pedepse.
Tot ca șef de centru în perioada februarie – august 2013, Crinu Boier a fost acuzat că ar fi continuat practica închiderii în camere a copiilor și nu ar fi cerut hrană suficientă pentru copii.
Referindu-se la Călin Puia (foto stânga), cel care era în acea perioadă director al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Bihor, procurorii susțin că acesta a sesizat organele judiciare abia la trei luni după ce a aflat despre abuzurile de la centrul de plasament. Mai precis, aceste probleme erau sesizate în două rapoarte de cercetare disciplinară, în luna august 2013, iar denunțul la Parchet a fost depus în 25 noiembrie 2013.
În plus, directorul Puia ar fi aprobat un referat prin care un minor cu autism a fost dus la Centrul de Plasament pentru copii cu probleme psihosociale, unde ar fi fost abuzat de alți copii. Băiatul a stat acolo timp de jumătate de an, până să fie mutat la un centru pentru copiii cu dizabilități.
Decizia judecătorilor
Prin decizia pronunțată miercuri, Judecătoria Oradea i-a achitat pe toți cei șase angajați ai centrului, inclusiv pe ex-directorul Călin Puia pentru acuzațiile de abuz în serviciu.
În schimb, Florin Miheș a fost condamnat pentru șase din cele opt fapte de purtare abuzivă la un an și trei luni de închisoare, cu suspendare pe un termen de trei ani și trei luni. Aceeași pedeapsă a primit-o Adrian Iluța (pentru cinci din șapte fapte de purtare abuzivă), în timp ce Adrian Costruț a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru trei din șapte acuzații de purtare abuzivă.
Miheș și Iluța au fost obligați și să achite câte 800 de euro daune morale unei părți civile.
Acuzați doar de abuz în serviciu, Toader Romică și Crinu Boier au fost achitați, iar Ovidiu Chișe a fost obligat să achite o amendă administrativă de 800 de lei după ce a fost achitat pentru purtare abuzivă pe motivul lipsei trăsăturii esențiale a pericolului social al faptei de care a fost acuzat.
În plus, judecătorii i-au aplicat un avertisment fostului director al DGASPC Bihor, Călin Puia, pentru omisiunea sesizării organelor judiciare.
Patru dintre inculpați au fost obligați să achite cheltuieli judiciare de 3500 de lei.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacat cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
In concluzie poți nenoroci și distruge viitorul unor copii care oricum erau nenorociți , poți sa și faci avere in 7 ani cât nu fac alții intr/o viața, in cazul lui Puia, ca te scapă justiția românească.