Programul Electric Up, prin care firmele pot accesa granturi pentru instalarea de panouri fotovoltaice, va începe în două săptămâni, a anunțat ministrul Economiei, Virgil Popescu. IMM-urile și firmele din domeniul HoReCa vor avea la dispoziție un buget inițial de 100 de milioane de euro din care vor fi oferite ajutoare de 100.000 de euro. O mie de firme ar putea beneficia de această formă de sprijin.
”O să aveţi în două săptămâni programul Electric Up, de care aveţi nevoie, prin care puteţi lua un grant de 100.000 de euro maxim, puteţi instala 100 de KW la dumneavoastră, pe acoperişul halei dumneavoastră. Poate că nu sunt suficienţi, dar 100 kW este maximum pe care legislaţia română îl permite în momentul de faţă pentru a nu avea nevoie de autorizaţie şi ne dorim să acceseze acest program cât mai mulţi întreprinzători români”, a declarat, vineri, ministrul Economiei, Virgil Popescu.
Potrivit ordonanței de urgență 159/2020, care cuprinde detaliile programului Electric-Up, granturile se acordă pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice, precum și a stațiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.
În sumă maximă de 100.000 de euro pe beneficiar, granturile acoperă până la 100% din valoarea cheltuielilor eligibile. Potrivit OUG 159/2020, se poate acorda, la solicitarea beneficiarului, un avans de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile aprobate în condițiile stabilite prin schema de ajutor de minimis.
”Avansul de până la 30% din totalul cheltuielilor eligibile se va acorda beneficiarului în urma prezentării unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de o societate de asigurări, conform normelor prevăzute în Ghidul de finanțare”, se arată în actul normativ.
Pentru început, beneficiarii vor suporta toate cheltuielile, iar ulterior, statul le va deconta cheltuielile eligibile în limita a 100.000 de euro.
Pentru a putea accesa programul, solicitanții eligibili vor depune cerere de finanțare și proiect de investiții la Ministerul Economiei, detaliile acestei proceduri urmând să fie stabilite prin ghidul de finanțare.
Cu ajutorul acestor granturi, IMM-urile și firmele din domeniul HoReCa vor putea instala sisteme de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp – 100 kWp necesară consumului propriu şi livrarea surplusului în Sistemul Energetic Național, dar și stații de reîncărcare de 22 KW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in.
DOCUMENT – Ordonanța de urgență 159 din 3 septembrie 2020 privind finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii și domeniului HORECA pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată cuprinsă între 27 kWp și 100 kWp necesară consumului propriu și livrarea surplusului în Sistemul energetic național, precum și a stațiilor de reîncărcare de 22 kW pentru vehicule electrice și electrice hibrid plug-in, prin Programul de finanțare “ELECTRIC UP”