Un orădean de 44 de ani se află printre cei mai căutați infractori din România, pentru o crimă comisă acum 23 de ani. Sebastian Decebal Cionca este acuzat că a ucis un cetățean turc, în încercarea de a-l jefui. A fost condamnat la 15 ani de închisoare, din care nu a executat nici măcar o zi. Chiar dacă a fost prins în Ungaria, a fost eliberat de polițiștii maghiari pentru că documentele de extrădare nu au fost trimise în timp util.
Sebastian Decebal Cionca, 44 de ani, din Oradea. Înălțime – 1,80 m, ochi căprui, păr brunet și constituție atletică. Sunt datele de identificare ale unuia dintre cei mai vânați infractori români din ultimii 25 de ani.
Pe 24 ianuarie 1997, bărbatul a vrut să îi fure portofelul unui cetățean turc, pe care l-a atacat cu o bâtă de baseball chiar în fața blocului în care acesta locuia. Loviturile violente primite de victimă în cap i-au fost însă fatale. Cionca a fugit din țară și, chiar dacă a fost prins în Ungaria, polițiștii maghiari l-au eliberat pentru că documentele de extrădare nu au fost trimise în termenul legal.
În 1998, Tribunalul Bihor l-a condamnat pe Sebastian Decebal Cionca la 15 ani de închisoare pentru omor. A fost dat în urmărire națională și internațională și figurează pe lista celor mai căutați infractori din România. Cionca are o companie ”selectă”, printre cei mai vânați delincvenți români aflându-se Gregorian Bivolaru, Zaher Iskandarani ori Codruț Marta.
Interesant este că autorităţile nu au informații despre felul în care arată acum ucigaşul din Oradea. Specialiștii au folosit tehnologia computerizată pentru a ”îmbătrâni” o fotografie a lui Sebastian Cionca din timpul procesului.
Pe lista de persoane urmărite a Poliției Române se află, în total, 113 infractori care s-au născut ori domiciliază în Bihor. Mulți dintre aceștia au comis furturi sau infracțiuni la regimul circulației.
Printre bihorenii dați în urmărire generală se numără Gheorghe Pop (foto stânga), cunoscut sub apelativul Ghiță Urechilă. Condamnat la 14 ani de închisoare pentru înșelăciune, acesta a fugit din țară cu acte false. Pop folosea identități false ca să cumpere de la mai multe firme produse pe care le plătea cu file cec fără acoperire.
Pe lista bihorenilor căutați se află 19 femei, care au comis de la furturi și abandon de familie, până la înșelăciuni, delapidări sau tâlhării. Cea mai grea pedeapsă dintre fugare o are de executat Clara Eva Boros, o marghiteană de 55 de ani, condamnată la 10 ani de detenție pentru delapidare.