Omul de afaceri Traian Miclăuș, cel care administra firma Euroticket Company, ce emitea de bilete de valoare, a fost condamnat de Curtea de Apel București la 4 ani și 6 luni de închisoare pentru delapidare. Miclăuș este acuzat ca ar fi determinat 12 mari retalieri, printre care Carrefour, Auchan, Profi sau Lidl, să accepte plata cu tichete de masă și tichete cadou emise de firma lui, pe care însă nu le-ar fi decontat. Pejudiciul astfel creat depășește 11 milioane de lei, susțineau procurorii. Sentința dată în luna septembrie este definitivă.
În același dosar, judecătorii Curții de Apel l-au achitat pe Traian Miclăuș pentru acuzația de înșelăciune și au dispus confiscarea sumei de 2,5 milioane de lei, rezultată din comiterea infracțiunii de delapidare.
Procurorii DNA, care au instrumentat dosarul omului de afaceri, susțineau că acesta a pus în circulație în decembrie 2010, prin firma pe care o controla, tichete de masă și tichete cadou. Acestea ar fi fost acceptate la plată de retaileri, dar Miclăuș nu le-ar fi decontat ulterior.
Omul de afaceri mai este acuzat că, între 2010 și 2011, a luat din banii firmei pe care o administra – prin mai bine de 200 de retrageri de numerar – peste 3,3 milioane de lei, drept plată pentru serviciile de consultanță pe care și-ar fi acordat-o lui însuși.
”Suma de bani amintită era plătită Euroticket Company de angajatori pentru tichetele remise (tichete care urmau a fi încredinţate angajaţilor), aparţinea retailerilor care acceptau tichetele ca mijloc de plată și se afla vremelnic în gestiunea Euroticket Company SRL; legea interzice ca banii necesari decontării de tichete să fie folosiți în alte scopuri de unităţile emitente ale biletelor de valoare”, au explicat anchetatorii anticorupție.
Procurorii DNA susțin că Miclăuș ar fi început să își delapideze propria firmă în condițiile în care se afla în negocieri pentru vânzarea clientelei și activelor companiei. În plus, începuse să mute banii din contul societății Euroticket Company în cele ale altor firme pe care le controla, arată datele din ancetă.
Așa s-a ajuns în situația în care, ”dacă în vara anului 2010, atunci când făcea demersuri de prelungire a autorizării, SC Euroticket Company SRL avea disponibilul necesar decontării tichetelor aflate în circulație, în luna noiembrie 2010 societatea comercială nu mai avea sumele necesare nici în bancă, nici în casă și nu deținea nici creanțe neîncasate pentru a putea deconta tichetele emise”, au explicat investigatorii.
Sume uriașe din banii propriei firme ar fi fost folosiți de Traian Miclăuș pentru plata unor servicii fictive sau inutile, pentru asumarea unor obligații împovărătoare ori pentru împrumuturi acordate unor firme afiliate și stinse printr-un mecanism fraudulos de compensare.
Prin decizia din septembrie, Curtea de Apel București a achitat societățile comerciale judecate în acest dosar pentru infracțiuni economice sau a încetat procesul penal față de ele.