Lovitură în cazul fostei primărițe din comuna bihoreană Sălacea, Sarolta Melinda Porsztner, acuzată de nu mai puțin de 858 de fapte de luare de mită. La mai bine de trei ani de la trimiterea sa în judecată, Tribunalul Bihor a dispus, marți, achitarea fostului edil, dar și a fostului casier al Primăriei Sălacea, judecat pentru complicitate la primire de foloase necuvenite. Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
Potrivit minutei hotărârii date marți, judecătorii Tribunalului Bihor au constatat că – potrivit Codului Penal din 1969, care este legea mai favorabilă în cazul fostei primărițe de Sălacea – acuzele aduse acesteia erau de luare de mită (un act material sub forma „pretinderii” din luna mai 2006) și primire de foloase necuvenite (858 de acte materiale în perioada iulie 2006-octombrie 2011).
În ceea ce privește infracțiunea de luare de mită, magistrații au dispus achitarea Saroltei Melinda Porsztner în baza art.16 alin.1 lit.c) – nu există probe că o persoană a săvârşit infracţiunea. Decizia de achitare a fost dată și în cazul celeilalte acuzații, de primire de foloase necuvenite, în cazul căreia judecătorii au invocat art.16 alin.1 lit.b) teza I din Codul de Procedură Penală – fapta nu este prevăzută de legea penală.
Același motiv a fost invocat și în cazul achitării lui Jozsef Endre Sandor, casierul acuzat de complicitate la primirea de foloase necuvenite.
Primărița din Sălacea, cercetată în urma unui denunț
Sarolta Porsztner a condus comuna Sălacea între 2004 și 2012. Este perioada în care, se arată într-un denunț depus Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, ar fi cerut de la fiecare din angajații Primăriei câte 50 de lei pe lună pentru a semna statele de plată.
“Nu a semnat statele de plată pentru angajații Primăriei decât după ce a primit de la fiecare dintre aceștia suma de 50 de lei / lună. Pentru obținerea celor 50 de lei / lună / salariat numita Porsztner Sarolta a recurs la șantaj și amenințare cu desfacerea contractului individual de muncă”, se arăta în plângerea penală depusă în 2014, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, împotriva fostei primărițe.
Procurorii au stabilit că, în 2006, funcționarii Primăriei, membri ai unui sindicat, au aflat că o modificare legislativă le dădea drepul să primească un spor de 30% la salariu, adică 350 de lei.
Ca să primească banii, primarul trebuia să inițieze un proiect în consiliul local. Ceea ce Sarolta Porsztner a și făcut, dar, spun anchetatorii, ar fi pus o condiție: pentru că ea nu putea să primească sporul, ar fi cerut fiecărui funcționar să-i dea 25-30 de pe lună. Iar aceștia ar fi fost de acord, susțin anchetatorii.
“Aceasta (Porsztner Sarolta – Melinda – n.n.) le-a promis că va iniția hotărârea consiliului local și că îi va ajuta să obțină sporul. Având în vedere că potrivit prevederilor legale primarul este demnitar, Porsztner Sarolta – Melinda nu putea să beneficieze la rândul ei de acest spor, motiv pentru care le-a transmis funcționarilor primăriei ca fiecare dintre aceștia să îi dea și ei o sumă de bani cuprinsă între 25 – 30 de lei. Cu toții au fost de acord având în vedere că Porsztner Sarolta – Melinda s-a oferit să îi ajute să obțină acel spor”, se arăta în rechizitoriu.
Anchetatorii arătau că între 2006 şi 2011 toţi angajaţii Primăriei Sălacea i-ar fi lăsat, lunar, 25-30 de lei, în plic, primăriței Porsztner. Banii ar fi fost adunaţi de casierul Primăriei, Jozsef Endre Sandor. Așa se face că, susțin procurorii, între 2006 și 2011 edilul din Sălacea ar fi primit aceste sume de nu mai puțin de 858 de ori, adunându-se aproape 25.000 de lei.
Totul s-a oprit în 2011, după ce Camera de Conturi Bihor a constatat că acordarea acelui spor este nelegală, dar banii nu au trebuit restituiți ca urmare a unei amnistii.
Sarolta Melinda Porsztner a fost trimisă în judecată, în 2017, sub acuzația de luare de mită în formă continuată (858 de acte materiale), în timp ce casierul primăriei din Sălacea a fost acuzat de complicitate la luare de mită în formă continuată. Prin rechizitoriu, procurorii au clasat cauza față de mai mulți funcționari care ar fi dat banii primăriței, invocând o cauză de neimputabilitate specială prevăzută de art. 290, alin. 2 din Codul Penal – fapta prevăzută în alin. (1) nu constituie infracțiune atunci când mituitorul a fost constrâns prin orice mijloace de către cel care a luat mita.
Doi funcționari care au declarat în anchetă că nu au dat bani edilului au fost acuzați de mărturie mincinoasă și a fost declinată competența de soluționare a cauzei Parchetului din Marghita.
Contactată telefonic de BihorJust, fosta primăriță din Sălacea a evitat să facă un comentariu în legătură cu decizia Tribunalului Bihor: ”Vă rog să mă sunați mai târziu. E prea proaspăt totul și trebuie să iau o gură de aer. După aceea discutăm…”
Comments 2