Bitcoin-ul a atins, vineri, cel mai ridicat nivel după ianuarie 2018 și a ajuns să valoreze peste 15.000 de dolari. Valoarea criptomonedei s-a dublat în acest an, după ce stimulentele oferite de guverne și bănci în contextul pandemiei a făcut ca moneda virtuală să fie mai atractivă decât cele clasice, au explicat specialiștii.
Potrivit site-ului coindesk.com, cea mai cunoscută criptomonedă din lume a fost tranzacționată, vineri dimineața, la o valoare de 15.443 de dolari și își continua creșterea. Aprecierea bitcoin vine pe fondul incertitudinilor provocate de alegerile prezidențiale din Statele Unite, transmite CNBC.
Moneda virtuală și-a dublat valoarea în acest an, după ce guvernele și băncile au adoptat măsuri de stimulare a economiei din cauza pandemiei de coronavirus. Specialiștii susțin că în acest fel criptomoneda a devenit mai atractivă decât monedele oficiale, precum dolarul.
“Bitcoin a fost creat în parte din cauza temerilor că măsurile de stimulare devalorizează monedele la nivel global. Drept rezultat, când băncile centrale anunță planuri de pompare a banilor în economie, mulți investitori din comunitatea criptomonedelor iau aceasta ca pe un semnal major de a cumpăra bitcoin“, a precizat Simon Peters, analist al platformei de investiții eToro, citat de CNBC.
Monedele bitcoin, folosite în achiziția de droguri și alte produse ilegale
În acest context al creșterii bitcoin a venit și vestea unei capturi fără precedent făcută de autoritățile din Statele Unite, care au confiscat criptomonede în valoare de 1 miliard de dolari. Captura are legătură cu o platformă ilegală numită Silk Road.
Aceasta permitea cumpărarea și vânzarea de droguri și produse ilegale cu ajutorul monedei virtuale.
Platforma a fost închisă de autorități în 2013, iar doi ani mai târziu, fondatorul său a fost condamnat la închisoare pe viață.