De cinci ani și 51 de termene a fost nevoie pentru ca Tribunalul Bihor să se pronunțe în cazul a doi bihoreni, unul din Salonta și celălalt din Mădăras, și a doi bărbați de origine arabă acuzați de trafic de migranți și de constituirea unui grup infracțional organizat. Trei dintre ei au fost arestați la începutul lui 2015, în urma unei anchete a DIICOT Oradea. Doar unul a fost condamnat la închisoare cu executare, în timp ce doi au primit pedepse cu suspendare, iar al patrulea a fost achitat. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel.
În luna mai a anului 2015, procurorii DIICOT Oradea i-au trimis în judecată pe Petru Marius Neagrău (din Salonta), Gabriel Gheorghe Morgovan (din Mădăras), Ankar Wasim și Enkar Wadah, ambii cu domiciliul în Timișoara, acuzați de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de migranți.
Primii trei au fost trimiși în arest și ulterior în arest la domiciliu între 12 ianuarie și 25 martie 2015.
Presa centrală relata că membrii grupului erau acuzați că ar fi încasat câte 1.600 de euro pentru fiecare migrant pe care se angajau să îl treacă ilegal granița în Ungaria, de unde transfugii se îndreptau spre Austria sau Germania.
”Taxa” ar fi fost percepută chiar și pentru un copil de 2 ani care făcea parte dintr-un grup de migranți de origine arabă prins de anchetatori. Unul dintre cei patru suspecți, Ankar Wasim, ar fi fost interceptat telefonic când ar fi pus la cale, cu un alt cetățean arab din București, traseul pe care urmau să îl parcurgă migranții și sumele ce trebuiau achitate.
În cursul procesului, în baza deciziei 22 din 18 ianuarie 2018 a Curți Constituționale, instanța a exclus interceptările făcute de SRI în acest dosar, pe motiv că au fost obținute nelegal.
Unul achitat, unul condamnat cu executare, doi – pedepse cu suspendare
Luni, 9 octombrie, Tribunalul Bihor s-a pronunțat în acest dosar. Singurul care a primit o pedeapsă cu executare în închisoare a fost Petru Marius Neagrău. Salontanul a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de migranți în formă continuată (două acte materiale) și la un an și jumătate de detenție pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
Instanța a ținut cont și de faptul că, în 2015, Neagrău a fost condamnat de Judecătoria Salonta la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru denunțare calomnioasă. Tribunalul Bihor a anulat suspendarea acelei pedepse și a inclus-o în calculul pedepsei finale care a fost stabilită la 3 ani și 8 luni de închisoare cu executare. Instanța a dispus confiscarea de la Neagrău a 1.000 de euro care ar fi provenit din transportul a patru migranți și l-a obligat pe salontan la plata a 10.000 de lei, cheltuieli judiciare.
Celălalt salontan judecat în acest proces, Gabriel Gheorghe Morgovan, a fost achitat pentru constituire de grup infracțional organizat, dar a fost condamnat la 2 ani și 6 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți în formă continuată. Trei ani este termenul de supraveghere, timp în care bărbatul trebuie să execute și 60 de zile de muncă în folosul comunității. În cazul său, Tribunalul Bihor a decis obligarea la plata a 6.000 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare.
La rândul său, Ankar Wasim a fost condamnat la 2 ani și 10 luni de închisoare cu suspendare pentru trafic de migranți (două acte materiale) și constituire de grup infracțional organizat. Pe lângă obligațiile pe care le are dea lungul celor trei ani cât este termenul de supraveghere, inculpatul va trebui să presteze 90 de zile de muncă în folosul comunității și să achite cheltuieli judiciare în valoare de 9.000 de lei.
Totuși, Tribunalul a respins, ca nefondată, cererea de confiscare specială de la Ankar Wasim a sumei de 37.000 de euro.
Potrivit presei naționale, Ankar Wasim deține un spațiu într-un centru comercial din Timișoara.
Singurul care a fost achitat pentru acuzația care i-a fost adusă – constituire de grup infracțional organizat – a fost Enkar Wadah.
Hotărârea Tribunalului Bihor nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Comments 1