Orice nouă reglementare referitoare la o profesie trebuie precedată, de acum înainte, de efectuarea unui test de proporționalitate. Prevederea este cuprinsă într-o lege promulgată, luni, de președintele României și care vizează inclusiv avocatura. Scopul acestui test este de a verifica dacă noile reglementări reprezintă un obstacol nejustificat sau disproporționat în calea exercitării liberei circulații a lucrătorilor, a libertății de stabilire și a libertății de a presta servicii.
Prin legea privind efectuarea unui test de proporționalitate anterior adoptării unor noi reglementări referitoare la profesii este transpusă în legislația națională Directiva (UE) 2018/958 a Parlamentului European și a Consiliului din 2018 privind efectuarea unui test de proporționalitate înainte de adoptarea unor noi reglementări referitoare la profesii.
Acest act normativ ”se aplică actelor cu putere de lege și actelor administrative ale statelor membre care limitează accesul la o profesie reglementată care intră în domeniul de aplicare al Directivei 2005/36 / CE/ privind recunoașterea calificărilor profesionale. Prin urmare, îi implică și pe avocați”, a transmis Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR), printr-un comunicat.
Proporționalitatea va trebui să fie examinată în special în ceea ce privește impactul asupra liberei circulații a persoanelor și serviciilor în cadrul Uniunii Europene, privind alegerea consumatorilor și calitatea serviciului furnizat sau posibilitatea utilizării unor mijloace mai puțin restrictive. ”De exemplu, în analiza privitoare la evoluțiile științifice și tehnologice care pot influența asimetria dintre profesioniști și consumatori sub aspectul informațiilor, statele membre trebuie să țină cont inclusiv de cerințele de publicitate”, au explicat reprezentanții UNBR.
Directiva (UE) 2018/958 a fost criticată, anterior publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, de către Consiliul Barourilor și Societăților de Drept din Europa (CCBE). Acesta a vizat mai multe articole ale Directivei și a recomandat înlăturarea prevederii referitoare la realizarea evaluărilor prin implicarea unor organisme de control independente. Deși CCBE a propus ca acest aspect să fie reglementat de fiecare stat membru în parte, forma inițială a articolului a fost păstrată.
Obiectivul de imparțialitate și independență este atribuit autorităților publice cu drept de inițiativă legislativă într-o anumită profesie și Coordonatorului Național pentru Recunoașterea Calificărilor Profesionale, se mai arată în comunicatul UNBR.
DOCUMENT – Legea privind efectuarea unui test de proporționalitate anterior adoptării unor noi reglementări referitoare la profesii: