Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor a decis clasarea dosarului în care Marinel Lucian Marți, polițist de frontieră în Borș, a fost acuzat că ar fi acceptat 1.000 de euro oferiți de un denunțător pentru a permite trecerea frauduloasă a frontierei de către o persoană, în fapt un investigator sub acoperire. Aceeași măsură a clasării a fost dispusă față de omul de afaceri Sebastian Călin Sabău, suspectat de complicitate la luare de mită. În luna iunie, procurorii solicitaseră restituirea dosarului după ce judecătorii au stabilit că flagrantul delict în cazul lui Marți a fost realizat cu încălcarea legii.
Reținut după un flagrant delict
Agentul-șef Marinel Lucian Marţi, din cadrul PTF Borş, a fost reţinut în seara de 5 noiembrie 2017, în urma unui flagrant delict pus la punct de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor şi ofiţeri DGA. Subofiţerul era acuzat că ar fi acceptat promisiunea făcută de Ionel Avram, denunțător în cauză, de a-i da 1.000 de euro pentru a lăsa să iasă din țară o persoană, fără a o controla.
Întâlnirea dintre denunțător și polițistul de frontieră ar fi fost intermediată – spuneau anchetatorii – de Sebastian Călin Sabău, patronul unui service auto din Oradea. Însă, cel care urma să fie lăsat să iasă din țară fără a fi controlat era, de fapt, un investigator sub acoperire.
Potrivit procurorilor, denunțătorul în această cauză ar mai fi intervenit, în 2014, pe lângă agentul Marinel Lucian Marți ca acesta să-i permită plecarea din țară unei femei condamnată la închisoare pentru înșelăciune. Prinsă și trimisă în închisoare, aceasta i-ar fi denunțat pe cei care ar fi sprijinit-o să părăsească țara. Așa au ajuns polițiștii DGA și procurorii să organizeze un flagrant delict, soldat cu reținerea lui Marți și a lui Sabău.
Judecători: flagrantul delict, cu încălcarea legii
Chiar dacă procurorii au cerut arestarea celor doi, judecătorii au hotărât plasarea polițistului de frontieră și a omului de afaceri sub control judiciar. La un an de la acel moment, timp în care apărarea a susținut că s-a inventat o stare de fapt, ceea ce ar contraveni legilor interne și practicii CEDO, ancheta efectuată de comisarul-șef Alexandru Nuțiu și de comisarul Răzvan Vesa de la DGA Bihor a primit o lovitură puternică.
Pe 12 decembrie 2019, Tribunalul Bihor stabilea că flagrantul delict soldat cu reținerea lui Marinel Lucian Marți și a lui Sebastian Călin Sabău s-a făcut cu încălcarea reglementărilor din Codul de Procedură Penală.
Mai precis, activitatea investigatorului sub acoperire, ”care s-a circumscris laturii obiective a infracțiunii de dare de mită, nu a fost autorizată potrivit dispozițiilor art. 150 Cod proc. pen. și nu s-au stabilit limitele în care acesta avea abilitarea să acționeze”. În plus, susținea judecătorul de cameră preliminară activitatea denunțătorului era ilegală deoarece, conlucrând și fiind sub coordonarea anchetatorilor, trebuia să fie desemnat ca și colaborator și autorizat în acest sens.
Din aceste motive, judecătorul a constatat ”nulitatea absolută a ordonanţei de autorizare a folosirii în cauză a investigatorului sub acoperire din data de 03.11.2017 (…) şi, în consecinţă, dispune excluderea mijloacelor de probă obţinute în baza acesteia”.
Cu aceeași ocazie, Tribunalul Bihor a constatat neregularitatea rechizitoriului emis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor, pe motiv că ”nu sunt indicate momentele consumării infracţiunii de luare de mită în modalitatea acceptării remiterii sumei de bani în ceea ce îl priveşte pe inculpatul Marţi Marinel Lucian, respectiv ale consumării şi epuizării infracţiunii de complicitate la luare de mită, prin raportare la actele de înlesnire (ajutare) la săvârşirea infracţiunii de luare de mită reţinută în sarcina autorului, cu indicarea formelor complicităţii; de asemenea, pentru neindicarea, în mod distinct de celelalte acte procesuale, acte pocedurale şi acte de sesizare, a probelor şi mijloacelor de probă avute în vedere în cazul infracţiunilor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată”.
”Fapta de corupție imputată nu există în materialitatea ei”
Pe 29 iunie 2020, Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor solicita restituirea cauzei. Procurorii constatau mijloacele de probă înlăturate de judecători de la dosar nu mai pot fi refăcute, drept pentru care acuzațiile formulate împotriva lui Marți și a lui Sabău nu mai aveau un fundament. Mai precis, ”fapta de corupție imputată nu există în materialitatea ei”.
Drept urmare, la începutul lunii noiembrie, procurorul George Florin Sas, din cadrul Parchetului Bihor a dispus clasarea cauzei în ceea ce-i privește pe Marinel Lucian Marți și pe Sebastian Călin Sabău.
DOCUMENT – Ordonanța de clasare în cazul lui Marinel Lucian Marți și Sebastian Călin Sabău:
cine plateste viata distrusa a acestor oameni ,timpul ,avocatii ,familiiele distruse ,ala de la dga e la pensie
E clar, cei doi polițiști de la DGA sunt comisari, dar cauza și efectuarea flagrantului nu a fost supravegheată recte coordonat de un procuror? Sau procurorul o fi fost vreun plotoner cu școala făcută pe repede înainte la bătrânețe?