Românii vor plăti mai mult, în acest an, pentru porcul de Crăciun, mai ales dacă vor să-l cumpere de la micii crescători. De vină este scumpirea cerealelor pe fondul reducerii recoltei în acest an, au anunțat specialiștii din domeniu.
În acest moment, anunțurile publicate pe internet arată că, în Bihor, prețul pe kilogramul de carne de porc în viu pleacă de la 9 lei și poate ajunge până la 14 lei, la poarta micilor gospodării.
Situația este, în schimb, alta în ferme, unde prețul a scăzut cu 28% față de anul trecut. Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), Ioan Ladoși, are explicații.
”Acolo (în ferme – n.n.) este un lanţ şi porcul mai trece prin două verigi până să ajungă carnea la consumator. Dintr-o fermă comercială porcul în viu pleacă cu 5,5 lei/kg, dar la poarta gospodarului preţul este dublu şi trendul este de creştere. Eficienţa economică dintr-o gospodărie e mai mică şi, în plus, anul acesta preţul cerealelor a crescut“, a declarat Ladoși pentru Ziarul Financiar.
Datele firmelor din industria cărnii susțin că românii vor sacrifica de Crăciun în jur de un milion de porci, din cei aproape patru milioane crescuţi anual în țară.