Președinția României a anunțat, joi, promulgarea modificărilor aduse Legii 286/2009 privind Codul Penal. Noile reglementări exclud posibilitatea împăcării autorului unei infracțiuni de furt calificat cu victima sa. Actul normativ oferă acest drept doar în cazul furtului simplu (art. 228 Cod Penal) și al furtului în scop de folosință (art. 230 Cod Penal).
Noua reglementare, care modifică articolul 231 din Codul Penal, vine după ce în practică s-a observat că, în multe situații, autorii furturilor se împăcau cu păgubiții prin returnarea bunurilor furate și nu mai erau sancționați penal. Această posibilitate a fost introdusă în Noul Cod Penal, intrat în vigoare în 2014, cu scopul de a reduce infracționalitatea.
Statistica Parchetului General a arătat că acest lucru nu s-a întâmplat. În semestrul I al anului 2019 parchetele din România au dat soluții de clasare în aproape 4.000 de cauze de furt calificat prin împăcarea părților, iar în alte 604 de situații a fost retrasă plângerea penală. Aceste date au fost cu mult mai mari decât numărul inculpaților trimiși în judecată pentru această infracțiune în semestrul I al anului 2019, respectiv 2871.
De asemenea, legea promulgată azi mai prevede modificarea alineatului (4) al articolului 154 din Codul Penal (termene de prescripție a răspunderii penale) care are următorul cuprins:
„(4) Cu excepția infracțiunilor prevăzute la art.218 și art.220, în cazul infracţiunilor contra libertăţii şi integrităţii sexuale, al celor de trafic şi exploatare a persoanelor vulnerabile, precum şi al infracţiunii de pornografie infantilă, săvârşite faţă de un minor, termenul de prescripţie începe să curgă de la data la care acesta a devenit major. Dacă minorul a decedat înainte de împlinirea majoratului, termenul de prescripţie începe să curgă de la data decesului.”
DOCUMENT – Legea pentru modificarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal:
Împăcarea părților poate între soți. Că restul ar tine de vulnerabilitate sau care are consimțământ viciat.