Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne, a anunțat organizarea unui concurs pentru încadrarea a 86 de medici veterinari la Poliţia Animalelor şi cumpărarea a 42 de autoutilitare pentru această nouă structură. Potrivit ministrului, până la sfârșitul anului, Poliția Animalelor urmează să fie o structură complet operaţionalizată.
“Având în vedere recent înfiinţarea Poliţiei Animalelor, precum şi măsurile legislative complementare aprobate în şedinţa de Guvern de săptămâna trecută, la nivelul MAI urmează să fie operaţionalizate structurile teritoriale. Astfel, vom demara în perioada imediat următoare procedurile de concurs în vederea încadrării directe a 86 de posturi de medici veterinari, prevăzute a fi ocupate cu funcţionari publici, cu statut special de poliţişti. În paralele, avem în desfăşurare procedura de achiziţie a 42 de autoutilitare noi care vor intra în dotarea structurilor teritoriale ale Poliţiei Animalelor până la sfârşitul acestui an deoarece îmi doresc şi eu şi echipa mea ca Poliţia Animalelor să fie o structură distinctă, o structură vizibilă şi în acelaşi timp personalizată în public în societate”, a declarat Marcel Vela.
Autoritățile pot acționa fără mandat dacă un animal este torturat
Situațiile în care un animal se află în pericol:
- – rănirea sau schingiuirea animalelor;
- – organizarea de lupte între animale sau cu animale;
- – practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive;
- – folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea;
- – prezența fără supraveghere, pe căile de circulație publică, a animalelor din speciile ecvine și rumegătoare mari și mici.
Polițiștii constată existența situației de pericol pe baza evaluării situației de fapt și a stării fizice a animalului care rezultă din:
- – constatarea directă și consemnarea celor constatate într-un înscris ori înregistrarea celor constatate cu mijloace tehnice;
- – declarațiile persoanelor implicate în activitățile prevăzute la alin.(2) sau ale persoanelor care au asistat la activitățile respective sau au cunoștință despre desfășurarea acestora;
- – înregistrări video sau audio ori fotografii, indiferent de proveniența acestora;
- – înscrisuri, inclusiv cele de natura mesajelor sau postărilor în mediul electronic și/sau de telefonie mobilă;
- – fișa de observație clinică întocmită de un medic veterinar.
Ordinul de plasare a animalului în adăpost se semnează în mod obligatoriu de către polițistul care îl emite și cuprinde în mod obligatoriu mențiuni cu privire la:
- – data, ora și locul unde este emis;
- – numele, prenumele, calitatea și unitatea de poliție din care face parte polițistul care îl emite;
- – date care să asigure identificarea deținătorului animalului, dacă acesta este cunoscut;
- – date care să asigure identificarea animalului pentru care se dispune plasarea în adăpost;
- – descrierea motivelor de fapt care au determinat dispunerea măsurii și indicarea surselor de informare pe baza cărora a fost evaluată situația de fapt;
- – temeiul de drept pentru emiterea acestuia; – dreptul de a contesta ordinul de plasare în adăpost a animalului, termenul de exercitare a acestui drept și instanța la care se poate depune contestația.
Comments 1