Conduce de mai bine de doi ani unitatea de parchet de cel mai înalt grad din Bihor și Satu Mare. Recunoaște că a ales să fie procuror inspirat de exemplul socrului său, că a avut momente când s-a gândit să renunțe la această meserie și că, dacă nu era Dreptul, ar fi ales Medicina. Este vorba despre Sebastian Vălean, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea, care a acceptat propunerea BihorJust și ne-a acordat un interviu. Vă invităm la o discuție din care veți afla care a fost cel mai complex dosar instrumentat de procurorul Vălean, cum decurge o zi din viața șefului unui parchet de pe lângă curtea de apel și de ce consideră domnia sa că după anii 2000 a scăzut foarte mult și prestigiul, și organizarea profesiei de procuror.
Scurtă prezentare:
Sebastian Vălean s-a născut pe 24 ianuarie 1972, în Oradea. A urmat clasele I-VIII la Liceul Pedagogic, iar mai apoi liceul de Filologie-Istorie, profil mecanic până în clasa a XI-a inclusiv. S-a mutat apoi la Liceul Industrial nr. 3, unde a și terminat clasa a XII-a. În 1992 a intrat la Facultatea de Drept din Oradea și a făcut parte, patru ani mai târziu, din prima promoție de absolvenți a instituției orădene de învățământ superior.
Carieră:
- 1997 până în 1999 –stagiar la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oradea,
- 1999 până în 2001 – procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor
- 2006 până în prezent – procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea
Timp de doi ani, între 2016 și 2018, a condus Secția de urmărire penală la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Oradea, iar din 2018 ocupă funcția de procuror general al Parchetului Curţii de Apel Oradea.
„Meseria de procuror am ales-o datorită socrului meu”
Reporter: Ce v-a determinat să alegeți Dreptul și de ce ați ales să fiți procuror?
Sebastian Vălean: Alegerea de a parcurge învățământul superior în acest domeniu a venit ca o oportunitate odată cu Revoluția. S-au modificat criteriile după care accesul nostru, de tineri absolvenți de liceu, devenea permeabil pentru mai multe facultăți decât înainte de anii `90. S-a deschis această oportunitate de a alege Facultatea de Drept în condiții de concurență mai normale, în sensul că s-a scos economia politică – era CSP-ul în acea vreme, o materie de multă propaganda comunistă, imposibil de învățat. Odată cu scoaterea acestei materii, dreptul devenea o facultate accesibilă și pentru oamenii care gândeau mai mult rațional decât mecanic.
Meseria de procuror am ales-o datorită socrului meu. Încă din anul I de facultate am fost inspirat de el – la vremea respectivă, în 1993, era procuror șef – secție judiciară la Parchetul Curții de Apel Oradea. Pentru mine a contat foarte mult faptul că am avut tangențe cu el și am putut înțelege dincolo de ceea ce înseamnă aparențe accesibile unor oameni simpli și mi-a plăcut foarte mult. Am văzut în acea vreme o clasă extrem de cultivată a magistraților, procurori și judecători, am văzut ce înseamnă pregătirea și auto-educarea atât profesională, cât și intelectuală și atunci mi-am zis că da, este un model important de urmat pentru mine.
Reporter: Care a fost cel mai dificil caz la care ați lucrat până acum și de ce?
Sebastian Vălean: Nu există un singur caz dificil, ar fi vreo 10-15 cazuri. Dar dacă este să vorbim despre un caz mai deosebit ca și durata anchetei si profunzimea acesteia, aș menționa dosarul prăbușirii complexului Oradea Plaza. Este un caz în care a trebuit să găsim vinovatul din perspectiva tehnică și asta înseamnă să afli care piesă a clădirii a cedat mai întâi. Este mai complicat să faci anchete pe obiecte si de la obiecte să afli lucruri, decât să faci anchete pe oameni. A trebuit să intru într-o lume tehnică cu care nu sunt obișnuit, a trebuit să urmez o serie de cursuri de pregătire ca să înțeleg anumite moduri de dezvoltare birocratică a proiectelor, de terminologie tehnică.
A fost o anchetă de lungă durată pe care nu am putut să o fac în mod delegat, prin alte persoane, decât eu singur, pentru că dacă nu centralizam eu toate datele, exista riscul să îmi ”alunece” concluziile într-o parte sau alta. Astfel, am găsit ce piesă a fost proiectată în mod neglijent și așa am reușit să găsim vinovat proiectantul. Nu se întâmplase în ultimii 20 de ani să fie găsit vinovat proiectantul, și nu constructorul.
Prima achitare, într-un dosar de șmen
Reporter: Ați fost vreodată implicat sufletește în vreun caz?
Sebastian Vălean: Am învățat că în momentul în care te simți atras sufletește într-un dosar, ești obligat să te abții, pentru că rezultatele nu vor fi fiabile. Adevarul pe care tu îl exprimi atunci când ești subiectiv implicat nu este unul credibil si de multe ori este mai aproape de mentalul tău, și nu de obiectivitatea de care are nevoie publicul larg. Așadar, m-am abținut de la dosare de câte ori am simțit că acea busolă a mea, cu care lucrez și cu care încerc să gasesc soluțiile cele mai fiabile, ar putea fi atrasă într-o parte sau alta sau am solicitat să fie repartizate altor colegi.
Reporter: Cum a fost primul caz pe care l-ați pierdut? Ce ați simțit în acel moment?
Sebastian Vălean: Eram stagiar când am avut prima achitare. Dacă bine țin minte, era un dosar de înșelăciune prin metoda ”șmen”. La vremea respectivă nu aveam voie să semnez eu dosarele pentru că nu aveam examenul de semnătură luat. Așa că a fost semnat de mentorul meu care și-a luat ”laudele” în locul meu la toate ședințele de analiză. Bineînțeles că mi-am asumat responsabilitatea … a fost o analiză superficială făcută pe material și atunci am realizat ce înseamnă să ai niște dosare care, dacă nu sunt bine documentate și puse la punct, ajung să fie niște dosare pline cu rebuturi.
Înainte de pandemie, dimineața, la o cafea cu personalul
Reporter: Cum decurge o zi din viața dumneavoastră ca procuror general?
Sebastian Vălean: Înainte de pandemie, dimineața începea întotdeauna cu o cafea luată cu tot personalul. Mediul creat de o cafea împărțită între noi cred că este cel mai și cel mai corect pentru a putea transporta informațiile care pe noi ne interesează. Acolo unde nu sunt bariere, acolo poți afla adevărul și realitatea despre instituția ta. Dacă vrei să știi ce supărări are șoferul sau prin ce probleme trece grefiera, e bine să stai de vorbă cu ei, pentru că altfel nu ai de unde afla. De când cu pandemia, aceste discuții au loc mai mult la telefon, în mediul online.
Reporter: Cum credeți că sunteți văzut de către colegi? Ca un șef sau ca un lider?
Sebastian Vălean: Cred că ar trebui să îi întrebați pe ei … Eu sper totuși să mă vadă ca și pe un coleg dispus să le împărtășească din experiența proprie, dacă este nevoie. Este o situație trecătoare în care cineva trebuie să gestioneze postul de conducere în acel moment.
Reporter: Pomeneați mai înainte de pandemie. Suntem într-o perioadă atipică din cauza coronavirusului, iar aceasta și-a pus amprenta pe toate domeniile. Cum au fost afectați procurorii de această pandemie?
Sebastian Vălean: Trebuie să recunoaștem că au fost probleme și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor și la Parchetul Curții de Apel Oradea. Și cei din Satu Mare au trecut prin perioade foarte dificile. Probleme sunt și la Parchetul de pe lângă Tribunalul Satu Mare, la fel și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, la Carei, la Aleșd. Am avut mulți colegi – șoferi, grefiere, procurori – care au fost carantinați și care trebuie să se refacă. Desigur că acest lucru a dus la scăderea capacității instituționale de lucru. Undeva, în luna februarie 2021, vom putea vorbi despre date exacte, atunci când vom avea un bilanț care ne va arăta exact situația din anul 2020.
”Publicul poate asista la un proces și într-un spațiu virtual”
Reporter: Ce părere aveți de reducerea activității instanțelor doar la cazurile urgente, pentru protejarea atât a magistraților, cât și a avocaților și justițiabililor. Cum vi se pare această propunere?
Sebastian Vălean: Este o măsură bună, de moment, pentru protecția tuturor.
Reporter: Ce propuneri ați face dumneavoastră pentru asigurarea continuității actului de justiție în condiții de siguranță sanitară?
Sebastian Vălean: Pe termen lung, cred că soluțiile de ordin tehnic digital sunt cele de viitor, care pot veni să suțină tot ceea ce înseamnă realizarea unei ședințe de natură publică. Nu este necesar ca sala să fie un spațiu fizic pentru public. Acesta poate asista la un proces și într-un spațiu virtual. Este o siguranță a faptului că actul de justiție este serios și poate fi observat de oricine în mod public și transparent.
Reporter: Cu ce probleme se confruntă în acest moment parchetele din raza de competență a Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Oradea? Supraaglomerarea dosarelor, lipsa unui număr suficient de procurori?
Sebastian Vălean: La noi, în Bihor, nu sunt probleme nici cu personalul principal (procurori), nici cu cel auxiliar (grefiere). Avem scheme pline de personal atât la Salonta, Aleșd, Beiuș, cât și Marghita. Probleme sunt, de peste 10 ani, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Satu Mare, unde, la un moment dat, s-a umplut schema de personal dar a căzut iar nivelul de ocupare. Totuși, la ora actuală aș putea spune că Satu Mare este o unitate bună, solidă, cu un personal bine pregătit.
Reporter: Ați avut procurori cu probleme disciplinare? Cum ați gestionat situația?
Sebastian Vălean: Din 2016, de când sunt eu procuror șef, secție – urmărire penală, nu am avut probleme disciplinare.
”După anii 2000 a scăzut foarte mult și prestigiul, și organizarea profesiei”
Reporter: Cum credeți că sunt percepuți procurorii de către de oamenii obișnuiți? A rămas întipărită în mintea românilor vechea idee că un procuror te acuză indiferent ce ai făcut, pentru că asta înseamnă fii procuror, sau lucrurile s-au mai schimbat?
Sebastian Vălean: În nici un caz nu văd să fie bine percepuți. Imaginea procurorului din anii `80-`90 era alta, iar după anii 2000 a scăzut foarte mult și prestigiul, și organizarea profesiei. Am trecut prin multe încercări ca instituție.
Reporter: Sunteți în domeniu de peste 20 de ani, cum vi se pare generația care vine din urmă?
Sebastian Vălean: Toate generațiile au potențialul lor. Noi trebuie să fim foarte atenți să le dăruim cât mai mult din informațiile pe care le avem, înainte să facem pasul de ieșire din sistem. Dacă reușim să creăm o punte peste timp în transmiterea experienței, atunci viitorul profesiei va fi bine asigurat. Dacă vom pleca din profesie ”pe ușa din spate”, atunci cei care vin după noi vor trebui să facă un efort mai mare să ajungă la o experiență profesională suficient de solidă încât să ducă pe culmi bune această instituție.
Momente când s-a gândit să renunțe? ”Da, au fost!”
Reporter: Dacă ar fi să vă întoarceți în timp, în anul în care procurorul Sebastian Vălean intra în magistratură, ce sfat i-ați da?
Sebastian Vălean: Mi-aș fi zis cu cine trebuie să petrec mai mult timp și cu cine nu. Judecând acum, m-aș fi sfătuit și cum să abordez anumite tipologii de dialoguri purtate cu anumiți oameni.
Reporter: Cu cine credeți că ar fi trebuit să petreceți mai mult timp?
Sebastian Vălean: Cu socrul meu. Încă 10 ani dacă învățam de la el, tot nu cred că ajungeam la un sfert din cunoștințele lui. Dar au mai fost și alți procurori de marcă și buni profesioniști de la care mai aveam ce învăța.
Reporter: Au fost momente în care v-ați gândit să renunțați la această meserie?
Sebastian Vălean: Da, au fost!
Reporter: Dacă ar fi fost să vă alegeți altă meserie, ce ați fi ales?
Sebastian Vălean: Aș fi ales Medicina. Mi-a plăcut dintotdeauna și mi-ar fi plăcut să studiez asta, dar n-a fost să fie. Recunosc că am rămas cu un gust amar că am ”ratat trenul”.
Reporter: Cum vedeți colaborarea cu mass-media? Considerați că parchetele sunt suficient de transparente sau ar mai trebui corectate unele lucruri – și dacă da, care?
Sebastian Vălean: Este important să păstrăm legătura și să informăm mass-media, în primul rând, pentru ca aceștia să poată furniza datele corect, acolo unde, cercetarea ne permite. Sunt situații în care nu putem furniza date despre un caz anume. Dar, în esență, noi trebuie să asigurăm publicul că ne facem treaba, că încercăm să deținem controlul pe fenomenul infracțional și că furnizăm probe de cea mai bună calitate. Cred că, în comparație cu anii anteriori, suntem extraordinar de transparenți și, posibil, mai puțin transparenți față de cum vom fi.
Reporter: Un gând pentru cititorii BihorJust.
Sebastian Vălean: Să fie atenți, să fie critici la adresa tuturor materialelor care apar în presă și să aibă întotdeauna informația la ei pentru a putea face diferența dintre informațiile reale și cele false.
I-l cunosc din1987 a lasat un respect de BUN SIMT, si o eleganta in comportament social DOMN ADEVARAT. MULT SUCCES in activitate! Din patea unei familii vecin.