Constantin Barbuc, un prahovean de 35 de ani, dat în urmărire națională pentru că se sustrage executări a două pedepse pentru infracțiuni rutiere, respectiv proxenetism, a primit o nouă condamnare, de această dată într-un proces derulat la Tribunalul Bihor. Bărbatul a fost acuzat că, alături de alte cinci persoane, printre care și un orădean, Iosua Ovidiu Drobotă, care a creat în 2015 un site pro-Trump, a fost implicat într-o operațiune de clonare de carduri prin care au fost retrași zeci de mii de dolari din conturile unor clienți American Express. Din acest motiv, Barbuc a fost condamnat de judecătorii orădeni la cinci ani de închisoare. Sentința nu este definitivă.
Dosarul în care apar numele lui Constantin Barbuc și Iosua Ovidiu Drobotă a fost trimis în fața instanței la începutul lui 2015, de către procurorii DIICOT Oradea. Cei doi și alte patrupersoane erau acuzate de constituirea unui grup de infracţionalitate organizată, care a provocat prin acțiunile sale un prejudiciu de 22.000 de dolari gestionarului de carduri American Express.
Carduri clonate după atacuri de tip ”phising”
Faptele fuseseră comise în 2012, când cei implicați în acest caz ar fi obținut datele de identificare ale cărţilor de credit folosind atacuri de tip „phishing”, prin trimiterea unor mesaje electronice, folosind programe de mesagerie instantă sau telefon. Utilizatorul era sfătuit să-şi transmită datele confidenţiale pentru a câştiga anumite premii sau era informat că datele respective sunt necesare pentru a reface baza de clienţi, după pierderea datelor originale ca urmare a unor erori tehnice. În mesajul trimis de hackeri era indicată şi o adresă de internet care conţinea o clonă a paginii web al instituţiei financiare.
Datele de identificare astfel obținute erau inscripţionate pe benzile magnetice ale cardurilor „albe” cu ajutorul unor dispozitive electronice speciale. Cardurile astfel contrafăcute erau folosite pentru cumpărături din magazine care comercializau băuturi, ţigări, bijuterii, ceasuri şi îmbrăcăminte, dar și la terminalele de acceptare a plăţilor electronice instalate la sediile unor firme deţinute de unii membrii ai grupării.
Unii achitați, alții condamnați
După un proces care a durat mai bine de 5 ani, Tribunalul Bihor a pronunțat luni, 7 decembrie, o sentință în acest dosar. Toți cei șase inculpați au fost achitați pentru acuzația de asociere în vederea comiterii de infracțiuni, pe motiv că fapta nu există. În schimb, cu excepția unuia dintre inculpați, toți ceilalți au primit pedepse cu închisoarea.
Astfel, Decebal Marius Nicula a scăpat de acuzația de deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică, pe motiv că fapta s-a prescris.
Amalia Monica Oprea a fost condamnată la 5 luni de detenție pentru deținere de echipamente în vederea falsificării instrumentelor de plată electronică. Pe lângă această pedeapsă, ea o va executa și pe cea de 3 ani la care fusese condamnată, în 2015, într-un alt proces la Tribunalul Bihor pentru aderare la un grup infracțional și spălare de bani. În total, 3 ani și 5 luni de închisoare.
Mihai Răzvan Tamaș a fost condamnat la 2 ani de închisoare pentru transfer neautorizat de date informatice, fiind dictată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe un termen de 4 ani. Aceeași pedeapsă, pentru aceeași acuzație și tot cu suspendare, a primit-o și Adrian Emanuil Mihalca, obligat să muncească 120 de zile în folosul comunității la Primăria Oradea sau DGASPC Bihor.
Urmăritul general și hackerul pro-Trump
Cele mai mari pedepse au fost date de judecătorii bihoreni lui Constantin Barbuc și orădeanului Iosua Ovidiu Drobotă.
Primul a fost condamnat la 5 ani de închisoare pentru efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos. În cazul lui Constantin Barbuc, Tribunalul Bihor a ținut cont de o condamnare anterioară, dată în 2016 de Curtea de Apel Ploiești într-un dosar de fraudă informatică.
De altfel, Barbuc figurează pe lista persoanelor date în urmărire națională. El este căutat pentru executarea a două pedepse: una de 2 ani de închisoare, după ce a fost prins de mai multe ori conducând fără permis mașini cu numere false, și alta de 8 ani pentru proxenetism.
La rândul său, orădeanul Iosua Ovidiu Drobotă a fost achitat de Tribunalul Bihor pentru transfer neautorizat de date, dar a primit doi ani și 8 luni de închisoare pentru transmitere de date de identificare în vederea efectuării de operațiuni financiare în mod fraudulos. La această condamnare se adaugă și cea de doi ani decisă în 2012 de Curtea de Apel Timișoara pentru că ar fi furat date de identificare ale unor carduri bancare, pe care le-a livrat apoi unui falsificator de carduri. Așadar, în total, 4 ani și 8 luni de închisoare, cu executare.
Absolvent de Calculatoare la Universitatea din Oradea, Drobotă este cel care, în octombrie 2015, în timp ce era judecat în dosarul instrumentat de DIICOT Oradea, a creat un site – www.endingthefed.com – de susținere a candidatului republican Donald Trump, aflat în competiție pentru președinția Statelor Unite cu democrata Hillary Clinton. Prin intermediul acestei pagini au fost distribuite articole pro-Trump şi anti-Clinton, cele mai multe preluate de pe alte site-uri. Presa din Statele Unite a dezvăluit atunci că 4 din cele mai citite 10 ştiri false distribuite în campania prezidențială din 2016 au provenit chiar de pe site-ul lui Drobotă.
În cazul orădeanului, Tribunalul Bihor a decis confiscarea unui hard-disk. În schimb, judecătorii i-au restituit Amaliei Monica Oprea un cititor/inscriptor de carduri pentru că nu ar fi fost folosit la comiterea unei infracțiuni.
Prin decizia de luni, Drobotă, Barbuc, Mihalca și Tamaș au fost obligați să plătească părții civile American Express 22.149 de dolari, bani care au fost sustrași de pe cardurile clienților companiei.
Sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.