Minorul care a fost reținut sau arestat trebuie informat referitor la condițiile speciale de executare a măsurii. În plus, procedura în cauzele cu infractori minori se aplică şi persoanelor care au împlinit 18 ani, până la împlinirea vârstei de 21 de ani, dacă la data dobândirii calităţii de suspect erau minore. Sunt câteva dintre noile prevederi incluse în Codul de Procedură Penală printr-o lege care a fost promulgată marți, 8 decembrie, de președintele Klaus Iohannis.
Potrivit legii pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, ”ori de câte ori organul judiciar nu poate stabili vârsta suspectului sau a inculpatului şi există motive pentru a se considera că acesta este minor, persoana respectivă va fi prezumată a fi minor”.
De asemenea, la efectuarea oricărui alt act de urmărire penală la care este citat suspectul sau inculpatul minor, anchetatorii pot decide să îi citeze și pe părinți (sau curatori ori persoanele care îl îngrijesc pe minor), dacă că prezenţa acestora este în interesul superior al minorului şi nu este de natură să aducă atingere bunei desfăşurări a procesului penal.
”Dacă părinţii sau, după caz, tutorele, curatorul ori persoana în îngrijirea sau supravegherea căreia se află temporar minorul nu au putut fi găsiţi ori prezenţa acestora ar afecta interesul superior al minorului sau desfăşurarea procesului penal, citarea se va face către un alt adult care este desemnat de minor şi acceptat în această calitate de organul judiciar”, se mai arată în legea promulgată de președintele Klaus Iohannis.
Actul normativ mai prevede informațiile care trebuie să le fie prezentate suspecților sau inculpaților minori, pe lângă cele prevăzute la art.108, dar și felul în care sunt suportate cheltuielile generate de înregistrările audio-video.
DOCUMENT – Legea 284/2020 pentru modificarea şi completarea Legii 135/2010 privind Codul de procedură penală: