Copiii foștilor deținuți politic, a deportaților, prizonierilor de război, strămutaților, ai celor care au avut domiciliu obligatoriu sau care au fost internați în spitale psihatrice din motive politice au dreptul la o indemnizație lunară. Aceasta se calculează în funcție de anii de detenție sau a anilor de strămutare, deportare sau prizonierat ai părintelui. Măsura este prevăzută în legea 232/2020, recent intrată în vigoare și care modifică și completează Legea 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura comunistă.
De indemnizațiile prevăzute de noua lege pot beneficii și copiii persoanelor din categoriile mai sus amintite, persoane care au decedat înainte de 1989. Singura condiție suplimentară este că au nevoie de acte doveditoare care să ateste calitatea de deținut politic sau deportat al părintelui. În caz că acestea nu există în familie, ele tot pot fi procurate pe diferite căi de la arhivele CNSAS sau de la arhivele penitenciarelor.
Persoanele aflate în această situație pot solicita sprijinul filialei Bihor a Asociației Foștilor Deținuți Politici din România, ai cărei reprezntanți pot fi contactați la zilnic, până la ora 16, la numărul de telefon 0754/816.349 sau pe adresa de e-mail afdprbihor@gmail.com.
”Vom lucra strâns și cu o firmă de avocatură, care este dispusă să ajute copiii foștilor deținuți politic fără a plăti decât un onorariu de succes, dacă va fi cazul”, a transmis președinte AFDPR Bihor, Iuliu Papp.
Asociația a anunțat că își pune la punct arhiva pentru a oferi cât mai ușor deciziile necesare depunerii dosarelor la Agenția Județeană de Plăți și Îndemnizații Sociale Bihor.
”Dacă este necesar, ajutăm și la completarea cererilor, respectiv întocmirea dosarului. De asemenea, dosarele prizonierilor trimiși în URSS sunt tot la sediul nostru din Cetate corpul i”, a precizat președintele AFDPR Bihor.
Acesta a anunțat că asociația a făcut primii pași spre digitalizarea completă a arhivei pe care o deține, cu scopul de a preîntâmpina distrugerea documentelor vechi și extragerea mult mai facilă a datelor conținute în acestea.
”Invităm totodată și pe copiii foștilor deținuți politic să treacă pe la sediul nostru sau să ne contacteze via mail, pentru că dorim să avem o evidență și date de contact, întrucât sperăm să putem înfăptui câteva proiecte care să păstreze vie memoria rezistenței anticomuniste. Considerăm că avem o datorie morală față de cei cares-au opus eroic instaurării unei societăți bazate pe ură și prin care se dorea desființarea oricărei urme de morale creștine, rol care ne revine si nouă acum”, a transmis Iuliu Papp.
buna ziua, sunt nepoata dlui. Haiden Otto nascut la data de 26.10.1902, in Malini jud. Suceava si decedat in anul 1984. In anul 1945 luna ianuarie a fost ridicat de la domiciliu din judetul Braila si datorita faptului ca era de origine germana a fost trimis in URSS pt. reconstructia acestui. Innprezent nu detinem documente pt perioada care a stat in URSS si nici hotarare judecatoreasca, in anul 1990 cand a intrat in vigoare legea 118/1990 ,bunica era in varsta si nu a solicitat o astfel de hotarare. Conform Legii 232/2020 urmasii au dreptul la 50% din cat at fi avut dreptul bunicul meu. In prezent mai sunt in viata 4 din cei 8 copii ai dumnealui. Va rugam sa ne ajutati pe cat este posibil sa obtinem documentele doveditoare precum ca a fost deportat in URSS. Va multumim pentru sprijinul acordat. Mai stiu ca a plecat din lagarul de la Galati.
Bună ziua,tatăl meu a fost luat prizonieri de către trupele germane.De ce nu beneficiază de aceleași drepturi cu cei luați de către ruși? Și aici mă refer la indemnizațiile oferite urmașilor.