Salariul mediu nominal brut în România a crescut cu 38 de lei, în luna octombrie, în comparație cu luna anterioară, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică.
Creşterea raportată se datorează acordării de prime ocazionale – prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu sau pentru performanţe deosebite, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi alte fonduri – inclusiv bilete de valoare, astfel că salariul mediu brut a ajuns până la valoarea de 5.452 de lei.
Totodată, INS arată că majorările au avut la bază activitatea anumitor agenţi economici, realizările de producţie sau încasările mai mari, precum şi disponibilizările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie din unele activităţi economice.
Unde s-au înregistrat cele mai mari creșteri ale căștigului salarial mediu net
Domeniile în care s-au înregistrat cele mai semnificative creșteri ale salarial mediu net: cu 7%, în fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice; între 3% şi 5% în extracţia minereurilor metalifere, activităţi de producţie cinematografică, video şi de programe de televiziune, înregistrări audio şi activităţi de editare muzicală, fabricarea echipamentelor electrice, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor.
Majorări de 1,5% si 3% au fost înregistrate și în sivicultură şi exploatare forestieră fabricarea produselor textile, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, activităţi de editare, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, fabricarea de mobilă, tranzacţii imobiliare, activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, tăbăcirea şi finisarea pieilor, industria metalurgică.
O creștere a fost și în sectorul bugetar. În învățământ, salariul mediun a crescut cu 3,2%, ca urmare a acordării sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, în administraţie publică, creșterea este de 0,9%, iar în sănătate şi asistenţă socială salariile au crescut cu 0,1%.
Domeniile în care salariul mediu a înregistrat scăderi
Scăderi semnificative ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului – cu 21,7%, în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (-16,1%), respectiv în transporturi aeriene (-14,7%).
Diminuări între 3,5% și 5,5% au fost înregistrate în alte activităţi extractive, captarea, tratarea şi distribuţia apei, transporturi pe apă, respectiv între 1,5% şi 2,5% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, hoteluri şi restaurante, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.
DOCUMENT – Statistică INS – Câștigul salarial mediu brut pe economie în luna octombrie 2020