text: lector univ. dr. Cristina Liana PUȘCAȘ
Gheorghe Ardeleanu, născut la 1 ianuarie 1929, la Oradea, a fost descendentul unei vechi familii de intelectuali – bunicul patern, farmacist, iar cel matern, notar.
Tatăl său, tot Gheorghe, provine din familia lui Gheorghe Barițiu și a absolvit Conservatorul din Milano. A fost solist tenor la Opera Română din Cluj-Napoca, iar după ce și-a încetat cariera muzicală, a devenit profesor de muzică la Liceul din Beiuș. După ce întreaga avere de la Beiuș le-a fost confiscată, s-a mutat la Oradea, unde a profesat meseria de contabil. În fișa matricolă penală, la rubrica „ocupația părinților în trecut” este amintit și faptul că, la un moment dat, a fost și „director Bancă Particulară”.
Mama lui Gheorghe Ardeleanu jr., Minodora, era o „învățătoare emerită”, din Sibiu, fiind rudă apropiată cu Lucian Blaga.
Gheorghe Ardeleanu jr. avea o educație solidă, dobândită la un prestigios liceu greco-catolic, cu predare în limba franceză. Vorbea la perfecție trei limbi străine de circulație universală. În toamna anului 1947, Gheorghe Ardeleanu s-a înscris la Facultatea de Fizică și la cea de Farmacie, fiind acceptat și în anul V la Conservator, Secția pian, în urma unei examinări a abilităților legate de acest instrument.
Potrivit fiicei sale, Maria Bologa, tânărul a intrat în atenția organelor de Securitate după ce ar fi afirmat într-un grup de studenți că „regimul de democrație populară impus de U.R.S.S. în țara noastră este o lucrare satanică”. Primește o condamnare de trei ani, însă la expirarea pedepsei a mai rămas încarcerat încă trei ani. A trecut prin penitenciarele Pitești și Ocnele Mari.
După eliberarea din 1954, s-a căsătorit cu Domnica Florea, cu care a avut un băiat și o fată. Totodată, a dat admitere la Facultatea de Drept din Cluj-Napoca, însă, în anul III, a fost rearestat și condamnat la 15 ani închisoare.
Un «trădător de țară», înfipt într-un piron din perete
Gheorghe Ardeleanu a lăsat familiei câteva fărâme de adevăr despre calvarul trăit în închisorile comuniste. „Nu-mi amintesc la care dintre închisori s-a întâmplat […]. Un tânăr care abia împlinise 18 ani, închis împreună cu tatăl meu, acuzat că murdărise cu un creion portretul criminalului Stalin, a fost înfipt într-un piron bătut în perete și lăsat să moară încet sub privirile colegilor de suferință, care erau aduși în scop «educativ», să vadă cum își ispășește vina un «trădător de țară». Din cauza suferinței și a bătăilor anterioare, tânărul era aproape mort, însă, totuși, o urmă de viață se mai putea observa: își deschidea uneori cu greu ochii și își privea cu durere colegii […]. Tatăl meu nu a uitat însă niciodată OCHII acelui MARTIR, pentru care ne rugam mereu toată familia […]”, își amintește Maria Bologa.
O altă amintire este legată de imaginea doctorului sibian Constantin Banu, fratele prozatoarei Ioana Postelnicu, care l-a salvat pe Gheorghe Ardelean de la moarte, „readucându-l de la morgă, unde fusese aruncat de viu peste alte cadavre”. „Deținut politic și el, era totuși folosit de conducerea închisorii ca medic. Tatălui meu i-a făcut un pneumotorax cu o seringă de vite, iar mai mult de un an, i-a cedat porția săptămânală de carne, ajutându-l astfel să revină la viață”, mărturisește fiica sa.
În timpul detenției s-a îmbolnăvit de TBC, i-au căzut toți dinții și, pentru că nu i s-a permis să-și folosească ochelarii, i s-a agravat miopia.
După grațierea din 1964, și-a găsit cu greu un loc de muncă, fiind portar de noapte și muncitor. A solicitat în repetate rânduri să i se îngăduie reînscrierea la Facultatea de Drept, dar nu i s-a permis. Fiind o fire sensibilă, a „scris” poezii pe care le dicta soție, deoarece spre finalul vieții nu mai vedea.
A decedat pe 4 august 1977.
Bibliografie:
- Fișe Matricole Penale Ardeleanu Gheorghe accesibile pe site-ul I.I.C.C.M.E.R, accesat la data de 1.07.2020
- Mărturie Maria Bologa, fiica lui Gheorghe Ardeleanu,
- Arhiva personală Cristina Liana Pușcaș
- Poeți după gratii, Editura Mănăstirea Petru Vodă, 2010, p. 363
Cristina Liana PUȘCAȘ este doctor în Istorie, lector universitar la Universitatea din Oradea, vicepreședintele Asociației Cei 40 de Mucenici.
Mai multe date şi istorisiri puteţi găsi pe www.memoriarezistentei.ro
Doritorii pot sprijini Asociația Cei 40 de Mucenici
Datele Asociaţiei „Cei 40 de Mucenici”: CIF: 31340614; / COD IBAN: RO43BRDE050SV63246520500
Cel mai important proiect al Asociației este Memorialul Rezistență și Represiune în Bihor. http://www.memoriarezistentei.ro/memorialul-rezistenta-si-represiune-in-bihor/
Cati dintre tortionari ar fi putut plati daca SRI n-ar fi existat iar justitia n-ar fi fost fost formata din securisti…. Acum asteptam in zadar ca aceasta entitate parazita sa rezolve Dosarul Revolutiei…