Persoanele fizice autorizate și întreprinderile individuale vor plăti și cu bunurile personale datoriile către Agenția Naționala de Administrare Fiscală în cazul în care datoriile nu vor putea fi acoperite din patrimoniul afacerii. Modificarea adusă Codului de procedură fiscală a fost publicată în Monitorul Oficial.
Persoanele în cauză trebuie să știe că atâta vreme căt datoriile vor putea fi plătite din patrimoniul afacerii, bunurile personale nu vor fi vizate. Prin modificările aduse, situația în care recuperarea datoriilor era îngreunată, a fost corectată.
”Persoana fizică care desfăşoară o profesie liberală sau exercită o activitate economică în mod independent într-una din formele prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 182/2016, cu modificările și completările ulterioare, răspunde pentru obligaţiile fiscale datorate ca urmare a exercitării profesiei sau activităţii cu bunurile din patrimoniul de afectaţiune.
Dacă acestea nu sunt suficiente pentru recuperarea creanţelor fiscale, pot fi urmărite şi celelalte bunuri ale debitorului. Dispoziţiile art. 31, 32 şi ale art. 2324 alin. (3) din Legea nr. 287/2009 -Codul civil, republicată, cu modificările ulterioare, sunt aplicabile”, este noua formă a articolului 23 (3) din cod.
Până acum, codul făcea referire doar la cei care desfășoară o „profesie liberă”, nefiind însă expres menționați nici PFA-urile, nici întreprinderile individuale și întreprinderile familale, conform avocatnet.ro.
DOCUMENT – Lege pentru modificarea şi completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, precum şi aprobarea unor măsuri fiscal-bugetare