În timp ce ordonanța prin care se plafonează salariile bugetarilor a fost publicată deja în Monitorul Oficial, un val de scumpiri este anunțat de specialiști pentru 2021, în România. În schimb, tot din 1 ianuarie, salariul minim brut va crește la 2.300 de lei, iar alocațiile pentru copii vor fi mărite cu 10%.
Liberalizarea pieței energiei aduce scumpiri
Românii vor fi afectați, în primul rând, de creșterea prețului energiei electrice furnizate în sistem universal. De la 1 ianuarie 2021, piața energiei va fi liberalizată total, astfel că cei care beneficiază de tariful universal și nu și-au schimbat furnizorul vor plăti mai mult.
Potrivit calculelor prezentate de Asociația Energia Inteligentă, circa 6 milioane de abonați (75% din total), care nu și-au schimbat contractele pentru a trece la ofertele de pe piața liberalizată, ar urma să plătească facturi cu 13% – 26% mai mari din prima zi a anului viitor.
Se scumpesc carburanții
Și prețul carburanților va crește de la 1 ianuarie. Acciza la benzina fără plumb va fi mai mare cu 54 de lei pe mia de litri la benzina fără plumb – astfel, urmează o creștere de 5,4 bani pe litru.
La motorină, acciza crește cu 49 de lei pe mia de litri, iar scumpirea va fi de 4,9 bani pe litru. La pompă, benzina va fi mai scumpă cu 6,4 bani pe litru, iar motorina cu 5,8 bani pe litru, deoarece la accize se adaugă și TVA.
Tigările se scumpesc de două ori în 2021
Tot din cauza majorării accizei, fumătorii vor plăti, în 2021, cu un leu și 20 de bani mai mult pentru fiecare pachet. Astfel, accizele vor crește de la 1 ianuarie de la 500,80 lei la mia de țigarete la 533,97 lei pe țigarete. Pe 1 aprilie urmează o creștere până la 563,97 lei la mia de țigarete.
Majorarea accizelor la țigări vine ca urmare a regulilor europene, care impun ca nivelul accizelor să fie de cel puțin 60% din preţul mediu ponderat de vânzare cu amănuntul.
Salariile bugetarilor, înghețate la nivelul celor din decembrie
Premierul Florin Cîțu a anunțat, luni seară, după ședința de Guvern, că salariile bugetarilor vor fi înghețate la nivelul veniturilor din decembrie 2020. Potrivit primului-ministru, bugetul va fi construit cu un deficit în jur de 7% din PIB, iar politica fiscală va rămâne stimulativă în 2021.
Totuși, premierul a dat asigurări că salariile bugetarilor nu vor fi tăiate. În schimb, salariul minim a fost majorat cu 3 procente, ceea ce înseamnă că un angajat va primi în plus 40 de lei lunar, net.
Punctul-amendă rămâne 145 de lei, iar alocații cresc cu 20%
Punctul de amendă este în acest moment 145 de lei și va rămâne la acest nivel în 2021. Măsura este prevăzută într-un proiect de ordonanță de urgență.
În schimb, de la 1 ianuarie 2021, alocațiile copiilor vor crește cu 20%, nu cu 40% cum a fost anunțat inițial. Potrivit ministrului Muncii, Raluca Turcan, majorarea ar urma să fie făcută în 2 etape, de câte 10%, de la 1 ianuarie, respectiv 1 august.