Trei suspecți în cazul celui mai bine realizat fals de bancnotă din istoria monetară a României au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT. Peste 22.000 de bancnote de 100 de lei au fost falsificate într-un mod unic, care le făcea aproape imposibil de detectat – motiv pentru care au fost numite ”Superleu”. Pentru a-i prinde pe făptași, procurorii anti-mafia și ofițerii Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă au pus cap la cap informații din aproape 800 de dosare.
Anchetatorii au stabilit că grupul celor trei suspecți au acționat din 2014 până pe 24 iunie 2020, când au fost prinși. Liderul grupării, ajutat de ceilalți doi membri, a reușit să falsifice 23.042 bancnote din cupiură de 100 lei, dintre care a pus în circulație un număr de 22.716, producând astfel un prejudiciu total în valoare de 2.271.600 lei.
Banii erau extrem de bine realizați, pe suport de polimer și ”având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului (inclusiv microperforațiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care își schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), fals aproape imposibil de identificat de către persoanele care intrau în posesia acestora”, au arătat procurorii DIICOT. Din acest motiv, bancnota a fost codificat sub denumirea de ”SUPER LEU”.
Anchetatorii au început să monitorizeze plasarea acestor bancnote. La început, în 2014, pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România, nu existau niciun fel de informații cu privire la proveniența acesteia. Banii falsificați erau descoperiți cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce îndepărta practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.
”În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale) niciunul dintre aceştia nu a putut oferi suport informațional deoarece la momentul încasării nu și-a putut da seama că bancnota este un fals”, au explicat anchetatorii.
În toată țara au fost întocmite aproximativ 800 de dosare penale care aveau ca obiect ”Superleul”. Procurorii DIICOT – Structura Centrală, împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul Oficiului Național Central pentru Combaterea Falsului de Monedă, au strâns date din toate aceste dosare, le-au pus cap la cap și au reușit identificarea autorilor.
Pe 24 iunie 2020, anchetatorii au făcut cinci percheziții în București și în Bușteni, adunând probe în acest caz.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului București.