Un adevărat val al pensionărilor a lovit, în ultimul an, sistemul de justiție din România. În jur de 90 de judecători au ieșit la pensie din luna iulie până în prezent, a confirmat ministrul Justiției, Stelian Ion, invitat la Interviurile HotNews. Acesta a recunoscut că se are în vedere inclusiv renunțarea la pensionarea anticipată pentru a opri aceste plecări. Stelian Ion a vorbit și despre un blocaj în privința admiterii în magistratură.
Referindu-se la pensionările din magistratură, ministrul Stelian Ion a declarat că va avea, marți, o discuție la Consiliul Superior al Magistraturii pe această temă: ”Semnalele pe care vreau să le dau sunt de a rămâne în profesie. Dacă aceasta e măsura cea mai potrivită, avem inclusiv în vedere renunțarea la pensionarea anticipată”, a declarat ministrul Justiției.
Acesta a recunoscut că pensionarea judecătorilor și numărul insuficient al celor care dau admitere în magistratură vor duce, la un moment dat, la intrarea într-un blocaj.
”Majorarea vârstei de pensionare e discutată de mult timp, dar vreau o altă abordare. Eu îmi doresc ca oamenii din sistem să-și dorească să rămână. Există o intenție politică reală de a opri acest val. Nu vreau să înțeleagă că se încearcă oprirea lor forțată. E mare păcat să nu facă ce le-a plăcut să facă”, a spus Stelian Ion, la Interviurile HotNews.
Referindu-se la pensiile magistraților, ministrul Justiției a recunoscut că va avea loc o discuție legată de cuantumul acestora: ”Îmi doresc să îi convingem (pe magistrați – n.n.) că suntem într-o societate în care oamenii o duc greu. Dacă vorbim de solidaritate și înțelepciune, trebuie să fim raționali. Cuantumul pensiilor – ar trebui să fie în jurul salariului. Măsurile brutale nu ajută cu nimic. Eu am observat că la unii magistrați există o deschidere.”
În ceea ce privește rolul CSM în numirea și revocarea șefilor de parchete, Stelian Ion a precizat că își dorește ca acesta să aibă un drept de veto față de propunerile ministrului. ”Pe viitor văd o procedură: ministrul să facă propunerea, CSM să aibă un aviz obligatoriu de care ministrul să țină cont. Nu mă refer la un anumit procuror șef, ci la procedura în sine”, a declarat ministrul Justiției.
Să plece toți, și așa ard gazul de pomană (în sensul că hotărârile lor sunt de multe ori împotriva legii ori pe lângă lege) pe niște salarii de nici lor nu le vine să creadă. Ce să mai vorbim de pensii. Marș cu toții afară. Un cetățean simplu ar înfăptui o justiție mai dreaptă decât ei, chiar fără studii.