Avocatul clujean Radu Chiriță face o demonstrație, pe blogul său, despre modul în care a fost calculat indicele de complexitate în cazul dosarului ”Ferma Băneasa”, în care avocatul Robert Roșu a fost condamnat la 5 ani de închisoare. Pornind de la formula stabilită de CSM, Chiriță a demonstrat că indicele stabilit de Înalta Curte de Casație și Justiție nu poate fi de 469 decât dacă e folosită o formulă anterioară datei de 1 iulie 2016, care nu mai e în vigoare, și dacă sunt introduse greșit numărul de părți și de dosare. ”Ăştia de la ÎCCJ sunt campioni la neaplicarea legii, care e doar pentru căţeii din popor”, scrie Radu Chiriță.
Pornind de la un control al Înaltei Curți referitor la modul în care a fost repartizat dosarul lui Robert Roșu, avocatul Radu Chiriță observă că, deși instanța supremă a transmis că indicele de complexitate a fost stabilit la 473, pe fișa dosarului apare indicele de 469.
”Nu o fi mare diferenţa, dar mă tot întreb cum dracu’ s-o făcut verificarea aia de or ajuns la concluzia că e ok că s-a stabilit 473, dacă indicele vieţii o fost 469. 473 e noul 469, ceea ce nu e neapărat greşit după cum ne învaţă filosofii de pe Internet care susţin că ideea după care 1 plus 1 egal cu 2 e depăşită, fascistă şi rasistă”, scrie Chiriță.
Bazându-se pe formula stabilită prin hotărârea 609/07.06.2016 a Consiliului Superior al Magistraturii – Secţia pentru judecători, avocatul clujean a calculat gradul de complexitate a dosarului, dar ”nu-mi iese măcar în zona lui 469-473. Marjă de eroare de 50% nu le dă nici la ăştia cu sondajele de la alegeri.”
”Mă tot cuget ce Dzeu o fi făcut oamenii de la ICCJ şi mă izbeşte la un moment duhul sfânt şi realizez că ăştia de la ICCJ sunt campioni la neaplicarea legii, care e doar pentru căţeii din popor. Căţeluşii cu părul creţ ridică piciorul când văd o lege, aşa că nu trag la sorţi toţi membrii unui complet de 5, nu desemnează complete specializate pentru fapte de corupţie, nu motivează veci în 30 de zile (aici 300 e noul 30) etc. De ce să respecte ei decizia CSM cu formula? Mă pun să calculez pe formula veche anterioră lui 1 iulie 2016, trec şi io greşit numărul de părţi şi de volume şi îmi dă 468,6, rotunjit 469. Evrika, frătiuc! Aşa o făcut de o ajuns la 469. Încă nu ştiu cum or făcut verificatorii de or ajuns la 473, dar încă cercetez”, scrie Radu Chiriță.
În opinia acestuia, pentru ca indicele de complexitate a dosarului ”Ferma Băneasa” să fie de 469 e necesar:
- ”aplici o formulă care nu mai este în vigoare de vo’ trei anişori şi jumătate faţă de momentul 24 decembrie 2019
- să treci greşit numărul de părţi 40 în loc de 26. Ca să ajungă aici, or numărat după metoda Prisanda cu triplu tulup la 180 de grade. Pe Robert l-o numărat de 3 ori.
- să treci greşit numărul de volume al dosarului. Or trecut vreo două sute şi ceva, numărând şi CD-urile şi dosarele de arestare şi alea de cameră preliminară etc., deşi ghidul făcut de CSM pentru căţeii din popor scrie că alea nu se numără.”