Din 1 ianuarie 2021 a intrat în vigoare ghidul orientativ al onorariilor minimale, aprobat de Consiliul Uniunii Naționale a Barourilor din România. Tarifele practicate de avocați sunt luate anual în discuție, iar ghidul orientativ se referă la onorariile orare și la cele fixe (forfetare). Tabloul onorariilor minimale are caracter de recomandare, se precizează în hotărârea UNBR de adoptare a ghidului.
Potrivit notei de fundamentare, nevoia de reglementare a onorariilor minimale are ca fundament acoperirea mai multor nevoi.
”Prima, și cea mai importantă nevoie, este cea determinată de haosul în care avocatul român a fost aruncat după „privatizarea avocaturii în anul 1995″, în condițiile în care, aproximativ 80 de ani, instituția onorariului minimal a funcționat ca un reper important în activitatea avocatului, iar astăzi, în lipsa oricăror repere, acest fapt dă naștere unor activități speculative, lipsite de deontologie, sau creează o piață interprofesională neconcurențială, care nu face cinste profesiei”, se arată în documentul citat.
O a doua nevoie este cea legată de crearea unor baze de criterii obiective care sa nu mai permită arbitrariul decare dau dovadă, de cele mai multe ori, judecătorii, în reducerea onorariilor avocațiale rezolvând în acest fel și nevoia de transparență în formarea cheltuielilor judiciare, principiu european parte componentăa normelor care vizează accesul la justiție.
”Și a treia, dar nu cea din urmă, este, într-o viziune mult mai largă, creșterea nivelului de pregătire profesională și, implicit, ocrotirea interesului justițiabililor care vor beneficia de servicii juridice de calitate.”
DOCUMENT – Tarifele minimale stabilite în ghidul orientativ al onorariilor avocaților pot fi consultate în documentul de mai jos: