Punct final în procesul fostului primar al comunei bihorene Sârbi, Nicolae Ghiuro, acuzat de abuz în serviciu și fals. Miercuri, Curtea de Apel Oradea a admis apelul edilului și a stabilit că falsurile pentru care acesta a fost anchetat nu au existat. În prima instanță, judecătorii Tribunalului Bihor au considerat că în cazul acuzației de falsificare a unui referat de necesitate a intervenit prescripția. În acest fel, Nicolae Ghiuro a scăpat de toate învinuirile aduse, Curtea menținând și pentru abuz în serviciu soluția de achitare pe motiv că fapta nu există.
Pe 12 august 2020, Tribunalul Bihor hotăra achitarea fostului primar de Sârbi pentru abuz în serviciu și pentru falsificarea a două procese-verbale de recepție, pe motiv că faptele nu au existat. În ceea ce privește acuzația de falsificare a unui referat de necesitate, judecătorii au stabilit că ar fi intervenit prescripția, motiv pentru care au decis încetarea procesului penal.
Nicolae Ghiuro a atacat sentința cu apel, cerând achitarea pe același motiv – fapta nu există – și în cazul acuzației de falsificare a referatului de necesitate. Prin sentința de miercuri, Curtea de Apel i-a acceptat cererea:
”Înlătură dispoziţiile privind încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatului pentru actul material constând în întocmirea referatului de necesitate înregistrat la Primăria Sârbi cu nr.1579/14.05.2010 ca urmare a constatării incidenţei art.16 alin.1 litera f cod procedură penală privind intervenirea prescripţiei răspunderii penale, precum şi pe cele privind achitarea inculpatului în temeiul art.16 alin. 1 litera a cod procedură penală pentru actele materiale constând în întocmirea proceselor verbale de recepţie din datele de 23.08.2010 şi 23.12.2010. În baza art.396 alin.1 şi 5 cod procedură penală raportat la art.16 litera a cod procedură penală achită pe inculpatul Ghiuro Nicolae pentru comiterea infracţiunii de fals intelectual în formă continuată ( 3 acte materiale), prevăzută de art.289 alin.1 cod penal 1968, cu aplicarea art.41 alin.2 cod penal 1968 şi art.5 cod penal”, se arată în minuta hotărârii Curții de Apel Oradea.
În schimb, magistrații Curții au respins ca nefondate apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor şi al lui Bogdan Ioan, un administrator de firmă inculpat în același dosar. Acesta din urmă fusese achitat în primă instanță pentru complicitate la abuz în serviciu, dar Tribunalul a refuzat să-i restituie 108.000 de lei pe care îi achitase cu titlu de restituire prejudiciu.
Acuzațiile aduse fostului primar de Sârbi
În 2017, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor l-au trimis în judecată pe Nicolae Ghiuro, pe care îl acuzau de abuz în serviciu în formă continuată și fals intelectual în formă continuată. Fostul primar de Sârbi era suspectat că ar fi plătit 108.000 de lei pentru lucrări neexecutate.
Mai precis, conform anchetatorilor, în 2010, fostul primar ar fi divizat un contract de achiziţie publică referitor la decolmatarea şanţurilor şi reabilitarea drumurilor din satul Burzuc. Noile contracte le-ar fi atribuit, pe baza unei selecţii de oferte formale, unei firme administrată de Marius Batin, care, deși nu ar fi executat lucrările, ar fi încasat contravaloarea acestora. Batin a fost achitat pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată și spălare de bani.
În acest dosar, administratorul unei alte societăți, Ioan Bogdan, a fost acuzat că a pus la dispoziţia edilului din Sârbi oferte nereale, cu prețuri peste cele din oferta societății câștigătoare a lui Marius Batin.
În martie 2018, fostul primar de Sârbi, Nicolae Ghiuro, a fost încarcerat pentru a executa o pedeapsă de 3 ani şi 4 luni de închisoare la care a fost condamnat într-un alt dosar, pentru că ar fi decontat lucrări publice neexecutate de peste 500.000 de lei.