Proiectul de lege care prevede introduce în Codul penal executarea la domiciliu a pedepsei cu închisoarea a fost adoptat ieri de Senat cu 128 de voturi pentru și două abțineri, iar potrivit acestuia condamnații vor purta o brățară electronică pentru supraveghere.
Asta în condițiile în care în România se pot ține sub control cei care nu respectă autoizolarea sau carantina.
Modul de utilizare a dispozitivului, costurile pe care acesta le presupune, precum și condițiile referitoare la transmiterea, modificarea și stocarea datelor obținute prin supravegherea electronică se stabilesc prin regulamentul de aplicare a legii.
Senatorii au aprobat astfel propunerea legislativă pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, cu modificările și completarile ulterioare, pentru modificarea și completarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare, precum și pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completarile ulterioare.
Potrivit proiectului, instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:
- pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani; infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a implinit termenul de reabilitare;
- în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însa este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinată.
“Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă:
- inițial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;
- infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zădărnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;
- faptele reprezinăa infracțiuni contra vieții, contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plată electronice contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, precum și infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.
De asemenea, nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei dacă persoana a fost condamnată anterior pentru săvârșirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la aceasta”.
Pentru ca legea să devină aplicabilă mai e nevoie de votul în Camera Deputaților, care este for decizional în acest caz.
5