Uniunea Națională a Barourilor din România (UNBR) a solicitat includerea avocaților în etapa a doua de vaccinare anti-COVID-19. Printr-o adresă trimisă colonelului Valeriu Gheorghiță, președinte al Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva SARS-Cov-2, UNBR a arătat că avocații sunt incluși în categoria lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.
”Din Strategia de vaccinare împotriva COVID-19 în România, aprobată prin HG nr. 1031/2020 (CAPITOLUL XI: Organizarea şi desfășurarea campaniilor de vaccinare împotriva COVID-19, SUBCAPITOLUL 2, lit. C), reiese că sunt incluși în etapa a 2-a de vaccinare categoria lucrătorilor care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale, ca:
- (i) personal-cheie pentru funcționarea instituțiilor statului, respectiv Parlament, Președinție, Guvern, ministere şi instituții subordonate acestora;
- (ii) personalul din domeniul apărării, ordinii publice, siguranței naționale şi al autorității judecătorești.
Reiterăm solicitarea din adresa anterioară sus menționată, cu motivarea că neincluderea avocaților în etapa a 2-a de vaccinare ar conduce la următoarele consecințe:
– stabilirea unor standarde diferite de protecție între angajații statutului cu atribuții în ce privește desfășurarea activității în domeniile cheie indicate și avocați, care își exercită profesia în strânsă corelație cu personalul din domeniile cheie avute în vedere la instanțe, parchete, penitenciare, alte autorități ale statului;
– subminarea chiar a succesului strategiei de vaccinare, având în vedere că avocații intră în contact cu toți cei indicați în strategie a fi vaccinați în etapa a 2-a (i și ii), în special cu personalul de la instanțe și parchete (judecători, procurorii sau auxiliarii instanțelor judecătorești)”, se arată în adresa semnată de președintele UNBR, avocatul Traian Briciu.
”Subliniem faptul că avocatul este un profesionist indispensabil în actul de justiție iar activitatea judiciară, atât în domeniul penal, dar și în cel civil, nu se poate opri chiar și în actuala stare de pandemie iar aceasta se desfășoară preponderent prin participarea la ședințe de judecata, existând un risc ridicat de contaminare pentru toți participanții la actul judiciar”, se precizează în documentul citat.
Uniunea Națională a Barourilor din România a arătat că va oferi orice detaliu referitor la numărul total al avocaților, repartizarea pe barouri și orice alte informații sau acțiuni.
Comments 1