Titlul problemei de drept: modalitatea de aplicare a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, respectiv legalitatea plafonării cuantumului pensiei majorat cu procentul corespunzător reprezentând semn onorific conform art. 11 alin.3 din Legea nr. 80/1995, la limitele prevăzute de art. 30 şi art. 60 din Legea 223/2015, în forma modificată prin O.U.G. nr. 59/2017.
- Materia: civil
- Subcategoria: litigii de muncă şi asigurări sociale
- Actul normativ incident: art. 11 din Legea nr. 85/1995, art. 30 din Legea nr. 223/2015
- Cuvinte-cheie: pensie militară
Rezumatul soluţiei însuşite:
Cu majoritate de voturi s-a apreciat că sporul de 10%, 15%, 20% pentru ordinul “Meritul Militar”, reglementat de art. 11 din Legea nr. 80/1995 pentru cei care au ieşit la pensie până la 15.09.2017, se aplică înainte de calculul cuantumului pensiei militare de stat, fiind plafonat conform art. 30 din Legea 223/2015, la 85% din baza de calcul.
Nu are relevanţă modalitatea în care se calculează, fie că se plafonează la 85% şi apoi se aplică 20%, fie se aplică 20% la baza de calcul şi apoi se plafonează, întrucât se aplică plafonarea finală prevăzută de art. 60 din Legea nr. 223/2015.
Argumentele soluţiei juridice :
a) Ipoteza care a generat dezbaterea problemei juridice:
Prin contestaţiile formulate, pensionarii militari, au arătat faptul că nu s-a luat în calcul sporul pentru ordinul “MERITUL MILITAR” de 10%, 15%, 20 %, stipulat de prevederile art.11 din Legea nr. 80/1995.
În cuprinsul deciziei de pensionare este indicat faptul că contestatorii beneficiază de acest spor, de 10%, 15%, 20%.
Astfel, dispoziţiile art. 11 din Legea nr. 80/1995, prevăd următoarele:
„Pensionarii militari decoraţi cu ordinul “Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
Deşi în nicio dispoziţie din legea pensiilor militare nu se reglementează modul de acordare sau de calcul al sporului pentru OMM (Ordinul “Meritul Militar”), aşa cum nu se reglementează nici modul de acordare al indemnizaţiei de 50% din pensia militară, Casa sectorială a M.Ap.N aplică diferit sporul pentru ordinul “Meritul Militar” (la unii după plafonare, la alţii în plafonare).
Conform Casei sectoriale, sporul de 10%, 15%, 20% pentru ordinul “Meritul Militar”, reglementat de art. 11 din Legea nr. 80/1995 pentru cei care au ieşit la pensie până la 15.09.2017, se aplică după calculul cuantumului pensiei militare de stat, plafonat conform art.30 din Legea 223/2015, la 85% din baza de calcul.
Nemulţumirea contestatorilor se referă la modalitatea de aplicare a dispoziţiilor art. 11 din Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Tribunalul, în dosarele având obiectul arătat mai sus, a admis contestaţia formulată, a anulat hotărârea emisă de pârâta Comisia de Contestaţii din cadrul MAN, precum şi decizia de calculare a pensiei emisă de pârâta Casa de Pensii Sectorială a MAN şi a obligat această din urmă pârâtă la recalcularea drepturilor de pensie cuvenite contestatorului prin aplicarea sporului pentru Ordinul „Meritul Militar” după determinarea cuantumului pensiei potrivit art. 30 din Legea nr. 233/2015 cu modificări şi completări ulterioare.
Curtea de Apel în cadrul unui dosar a admis apelul, a schimbat în parte sentinţa, în sensul că a respins contestaţia în tot, menţinând restul dispoziţiilor sentinţei, în timp ce în alt dosar a respins ca nefondat apelul.
b) referiri la conţinutul textelor normative relevante incidente:
Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat:
Art. 28 – (1) Baza de calcul folosită pentru stabilirea pensiei militare de stat este media soldelor/salariilor lunare brute realizate la funcţia de bază în 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate în calitate de militar/poliţist/funcţionar public cu statut special, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor prevăzute la art. 3 lit. a) – c),
Art. 29 – (1) Cuantumul pensiei de serviciu se determină în procente din baza de calcul, astfel: a) militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, cu vechime cumulată conform art. 3 lit. f) de cel puţin 25 de ani, beneficiază, la împlinirea vârstei prevăzute de lege, de pensie de serviciu, în cuantum de 65% din baza de calcul prevăzută la art. 28; b) pentru fiecare an care depăşeşte vechimea prevăzută la lit. a), la cuantumul pensiei se adaugă câte 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
(2) De pensie de serviciu beneficiază şi militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special, în condiţiile legii, cu o vechime cumulată de până la 25 de ani, cuantumul pensiei fiind diminuat cu 1% din baza de calcul prevăzută la art. 28 pentru fiecare an care lipseşte din această vechime.
(3) Cuantumul pensiilor militare de stat stabilite în baza prevederilor art. 19 şi 26 se determină proporţional cu numărul anilor de vechime în serviciu, la care se adaugă sporurile prevăzute la art. 24, în raport cu vechimea prevăzută la alin. (2).
Art. 30 – Pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
Art. 60 – (1) La stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei.
(2) Dacă în urma indexării pensiei militare de stat stabilite potrivit alin. (1) rezultă un cuantum al pensiei nete mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, se acordă acest cuantum rezultat, fără a depăşi suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflaţiei, în condiţiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete în cauză.
(3) În cazul indexărilor succesive, cuantumul acordat nu poate depăşi suma rezultată din aplicarea ratei medii anuale a inflaţiei, în condiţiile art. 59 alin. (1), asupra mediei soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei la care se adaugă suma reprezentând intervenţia ratei medii anuale a inflaţiei, în aceleaşi condiţii, din operaţiunile de indexare anterioare.
(4) Dispoziţiile art. 59 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.
Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare
Art. 11 – „Pensionarii militari decoraţi cu ordinul “Meritul Militar” clasele a III-a, a II-a şi I beneficiază de un spor de 10%, 15% şi, respectiv, 20% al cuantumului pensiei.
c) argumente în susţinerea soluţiei aplicabile ipotezei, cu referiri la doctrină şi practică judiciară: Astfel cum rezultă din prevederile art. 30 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, pensia stabilită, recalculată şi actualizată în condiţiile prezentei legi nu poate fi mai mare decât 85% din baza de calcul prevăzută la art. 28.
Ca atare, conform art. 30 din Legea nr. 223/2015, intervine o primă plafonare a cuantumului brut al pensiei, acesta fiind stabilit aplicând 85% la baza de calcul.
În situaţia aplicării procentelor corespunzătoare Ordinului „Meritul Militar” la cuantumul brut al pensiei, plafonat la 85%, conform art. 30 din Legea nr. 223/2015, ar rezultă o sumă ce ar urma să fie adăugată la cuantumul brut al pensiei, deja plafonat, rezultând cuantumul final al drepturilor de pensie.
Însă, în ceea ce priveşte suma finală, aplicându-se dispoziţiile art. 60 alin. 1 din Legea nr. 223/2015, conform cărora la stabilirea pensiei militare de stat, pensia netă nu poate fi mai mare decât media soldelor/salariilor lunare nete corespunzătoare soldelor/salariilor lunare brute cuprinse în baza de calcul al pensiei, intervine cea de a doua plafonare a pensiei nete stabilite în favoarea persoanei în cauză, din efectuarea calculului aritmetic rezultând că nu prezintă relevanţă modalitatea de calculare a procentelor corespunzătoare ordinului “Meritul Militar”, şi anume anterior primei plafonări, sau ulterior.
Această problemă de drept a fost discutată cu ocazia întâlnirii președinților secțiilor pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale din cadrul curților de apel – București, 9-10 noiembrie 2020.