Material realizat de avocat Irina Poinar – Cabinet de avocat și insolvență – Irina Poinar
Împotriva societății comerciale se deschide procedura de reorganizare prevăzută de Legea 85/2006. Potrivit prevederilor legale, creditorii, pentru a-și valorifica drepturile lor de creanță, se înscriu la masa credală, arătând întinderea creanței și izvorul obligațional.
ANAF se înscrie la masa credală atât cu creanțe reprezentând taxe și impozite, cât și cu sume izvorând din sentințe penale, societatea fiind obligată la plata acestora în vederea recuperării prejudiciului provocat prin infracțiune.
În cadrul procedurii de reorganizare se propune de către debitor un plan de reorganizare, în care creanța organului fiscal este redusă la zero. Planul de reorganizare a fost votat de către creditori, potrivit rigorilor stabilite de legiuitor în legea insolvenței și confirmat de judecătorul sindic, hotărârea acestuia de confirmare a planului rămânând definitivă și irevocabilă. Potrivit art. 137 alin.2 din Legea 85/2006, la data confirmării unui plan de reorganizare debitorul este descărcat de diferența dintre valoarea obligațiilor pe care le avea înaintea confirmării planului și cea prevăzută în plan.
Ca urmare a derulării planului de reorganizare, procedura de reorganizare se închide, cu reinserția societății în circuitul economic. Ulterior închiderii procedurii de reorganizare, ANAF – în baza hotărârii penale (pe care o considera titlu executoriu) – demarează executarea silită a societății pentru sume anterioare datei deschiderii procedurii, eliminate prin planul de reorganizare, sens în care înființează poprirea asupra conturilor acesteia. Executarea silită astfel demarată este nelegală, fiind realizată cu încălcarea prevederilor art. 137 alin. 2 din legea insolvenței, potrivit cărora la data confirmării planului de reorganizare debitorul este descărcat de diferența dintre valoarea obligațiilor din tabelul de creanțe și cele stabilite prin plan; astfel se poate concluziona că planul de reorganizare confirmat de judecătorul sindic are puterea de lucru judecat atât față de debitor, cât și față de creditori, diferența de creanță considerându-se, practic, anulată.
Faptul că o executare silită a creanțelor creditorului fiscal ulterior închiderii procedurii de reorganizare prin executarea silită prevăzută de Codul de procedură fiscală este nelegală a fost confirmat de Tribunalul Bihor prin Decizia 317/04.03.20199, pronunțată în dosarul numărul 5407/271/2018*.