Bilanțul Poliției Bihor arată impactul puternic pe care l-au avut restricțiile COVID de anul trecut asupra activității infractorilor. Astfel, numărul tâlhăriilor, cel al accidentelor ori al furturilor de autoturisme au scăzut cu câte 40%. Cea mai mare reducere – aproape la jumătate – au cunoscut-o spargerile de mașini, arată statistica polițiștilor. Situația poate fi explicată și prin restricțiile de circulație pe timp de noapte care au fost impuse o bună perioadă din 2020.
Potrivit bilanțului Poliției Bihor pe anul 2020, numărul infracțiunilor sesizate a scăzut cu 15%, în timp ce delictele comise în stradă – furturi, jafuri, agresiuni – au fost cu o treime mai puține decât în urmă cu un an.
Statistica polițiștilor arată că o scădere au marcat și furturile ori înșelăciunile (-21%).
”În cazul infracţiunilor de tâlhărie se constată o scădere semnificativă, cu 40%. De asemenea, se observă o scădere a furturilor din locuințe cu 20% și a furturilor din societăți cu 24%, la furturile din autoturisme se constată o scădere semnificativă, cu 49%, iar furturile de autoturisme au scăzut, de asemenea, cu 40%”, se arată într-un comunicat al Poliției Bihor.
2020 a fost anul în care în județ au fost comise 6 crime și 10 tentative de omor, ai căror autori au fost cu toții prinși. A fost însă al patrulea an consecutiv în care nu s-a înregistrat niciun caz de lovituri cauzatoare de moarte.
Amenzi în valoare de 26,5 milioane de lei
Polițiștii bihoreni au primit peste 31.000 de apeluri de urgență, cu o medie de 85 de apeluri pe zi, respectiv o intervenție la 17 minute. Agenții de ordine publică au aplicat, anul trecut, 39.000 de amenzi în valoare de 26,5 milioane de lei.
Oamenii legii din Bihor au confiscat mai bine de 3.000 de metri cubi de lemn, iar polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au recuperat prejudicii de 1,6 milioane de lei, confiscând peste o jumătate de milion de țigări de contrabandă.
”Prăbușire” a numărului de accidente grave
Restricțiile de circulație au dus la o scădere cu 40% a numărului de accidente rutiere grave produse în Bihor. Aceasta s-a tradus într-o reducere semnificativă a numărului de persoane decedate (-32%) sau rănite grav (-38%) în evenimente rutiere.
Principalele cauze ale accidentelor au fost viteza neadaptată la condițiile de drum, neacordarea priorității de trecere vehiculelor, traversarea neregulamentară a pietonilor și abaterile comise de bicicliști.
În cursului anului 2020, polițiștii de la Rutieră i-au prins pe toți cei 33 de șoferi care au fugit de la locul accidentelor pe care le-au comis și, alături de colegii de la Ordine Publică, au dat aproape 47.000 de amenzi, în valoarea de aproape 20 de milioane de lei.
31 de persoane căutate în străinătate au fost prinse în Bihor
La rândul lor, polițiștii de la Serviciul Arme au reținut anul trecut 12 persoane și au investigat 89 de infracțiuni. Au fost executate 190 de mandate și sentințe penale, din care 31 de mandate europene de arestare, emise de autoritățile străine. Totodată, luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale au participat la 986 de misiuni cu grad ridicat de periculozitate.
Criminaliștii bihoreni au efectuat cercetări la fața locului în cazul a peste 2900 de evenimente și au identificat 276 de persoane ori obiecte în urma expertizelor efectuate.
Pe lângă aceasta, anul trecut au fost emise în Bihor nu mai puțin de 56.000 de certificate de cazier judiciar.
Polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității au acționat mai ales online în cadrul unor proiecte preventive și au postat zeci de materiale preventive pe noul lor blog – https://sigurantabihorenilor.blogspot.com. Ofițerii au constatat că în 2020, infracționalitatea în instituțiile de învățământ și în proximitatea acestora a scăzut cu 74%.
În ceea ce privește personalul Poliției Bihor, anul trecut au părăsit instituția 85 de cadre și au fost încadrați 9 polițiști.