Președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege care vine în sprijinul persoanelor care suferă de anumite alergii. Printre cei care sunt vizați de această lege se numără pacienții cu astm bronșic, anafilaxie și alergie alimentară. Însă nu se aplică și celor diagnosticați cu intoleranță alimentară.
”Măsurile prevăzute de prezenta lege au ca obiective: facilitarea şi efectuarea diagnosticării precoce a persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu astfel de boli şi afecţiuni alergice, identificarea, înregistrarea şi evidenţa persoanelor diagnosticate cu boli şi afecţiuni alergice, îmbunătăţirea tratamentului cetăţenilor diagnosticaţi cu boli şi afecţiuni alergice, prevenirea apariţiei complicaţiilor şi ameliorarea stării de sănătate, facilitarea integrării acestor persoane în şcoală, în activităţi sportive şi în muncă”, se arată în proiect.
Analize decontate de CNAS
Prezenta lege instituie cadrul normativ pentru protecția, siguranța vieții și respectarea, în condiții de egalitate și nediscriminare, a drepturilor persoanelor diagnosticate, precum și ale celor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu următoarele boli și afecțiuni alergice:
- astm bronșic;
- rinită alergică;
- alergie alimentară;
- rinoconjunctivită alergică;
- dermatită alergică.
Potrivit legii, persoanelor care sunt suspectate a fi diagnosticate cu boli și afecțiuni alergice le sunt decontate analizele și testele specifice necesare diagnosticării prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, la recomandarea medicului alergolog, potrivit normelor metodologice de aplicare a prezentei legi.
Meniu special pentru persoanele cu alergii
Potrivit Legii nr. 4/2021, anumite instituții vor fi obligate să le asigure acestora posibilitatea de a avea acces la mâncare preparată corespunzător situației lor. Instituțiile vizate din învătământ sunt:
- unitățile de învățământ preuniversitar de stat sau particular, inclusiv cele care funcționează cu program prelungit și care asigură sau nu servicii de masă;
- universitățile de stat sau particular – doar cele care au și cantine pentru studenți;
- cei care oferă cazare pentru tabere pentru copii sau studenți.
Persoanelor cărora li se adresează această lege li se garantează accesul în condiţii de nediscriminare în unităţile de învăţământ preuniversitar de stat sau particular, inclusiv cele care funcţionează cu program prelungit şi care asigură sau nu servicii de masă, în unităţile spitaliceşti, de stat sau privat şi în unităţile de cazare, de stat sau private, care organizează tabere pentru copii, cu condiţia informării, în prealabil, cu privire la participarea copiilor diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice şi a celor care sunt suspectaţi a fi diagnosticaţi cu boli sau afecţiuni alergice.
Spitalele vor fi obligate , fie că sunt publice, ori private, să asigure hrană corespunzătoare pacienților care suferă sau sunt suspecți de alergii.