Material realizat de avocat Irina Poinar – Cabinet de avocat și insolvență – Irina Poinar
Situație premisă:
Societate supusă procedurii de reorganizare, cu plan de reorganizare votat și confirmat de judecătorul sindic, prin hotărâre definitivă; prin planul de reorganizare, creditorului ANAF (și altor creditori) li s-a diminuat creanța, societatea fiind descărcată de diferența de valoare dintre suma prevăzută în tabelul de creanțe și cea prevăzută în planul de reorganizare. Planul de reorganizare este respectat și societatea se salvează.
Agentul economic, reorganizat și reabilitat, încearcă să își reia circuitul economic și să își realizeze obiectul de activitate ca o societate nepătată. Însă ANAF- AJFP Bihor este de altă părere, în sensul că pentru această instituție prevederile legale nu au forță, ea nefiind datoare să se supună legii. În acest sens refuză să radieze din fișa rol a societății sumele anulate prin planul de reorganizare; astfel, deși agentul economic nu are nicio datorie la ANAF, totuși în fișa rol a acestuia apar sumele de care a fost descărcat în procedura de reorganizare.
Fișa rol, extrasul de rol sau registrul fiscal (poarta mai multe denumiri) este sistemul gestionat de ANAF în care sunt înscrise obligațiile fiscale ale agenților economici. Față de terți și față de instituțiile statului, dovada existenței sau inexistenței datoriilor la ANAF se face cu extras de rol sau certificat fiscal, care ar trebui să reflecte în mod corect și transparent dacă societatea înregistrează debite la bugetul statului. Or, în cazul de față în extrasul de rol al societății apar datorii față de bugetul consolidat al statului care nu se datorează.
Menținerea în rolul fiscal al societății, cu titlu de obligații de plată, a sumelor de care, prin hotărâri judecătorești, irevocabile sau, după caz, definitive, a fost descărcată, generează serioase prejudicii, de notorietate fiind faptul că prezența debitelor fiscale împiedică agentul economic să acceseze fonduri, să participe la licitații, preponderent condiție de participare si eligibilitate fiind lipsa datoriilor la stat.
Remediu juridic – procedură
În prima fază, mizând pe buna credință a ANAF, dar și pentru că procedura o impune, se formulează cerere de radiere din fișa rol a sumelor nedatorate, cerere la care ANAF nu binevoiește nici a răspunde, nici a radia din fișa rol sumele anulate prin planul de reorganizare.
Refuzul nejustificat de a rezolva o cerere referitoare la un drept sau la un interes legitim se asimilează actului administrativ unilateral cu caracter individual, în sensul art. 2 alin. 2 din Legea nr. 554/2004. Refuzul ANAF de a radia din fișa rol sumele de care societatea a fost descărcată potrivit legii insolvenței trebuie considerat refuz nejustificat, iar restabilirea ordinii de drept și protejarea dreptului legitim al agentului economic de a avea un extras de rol conform cu realitatea se poate face în această fază doar prin intervenția instanței de judecată.
Petitul acțiunii:
A: să constate că societatea, la data închiderii procedurii de insolvență, prin reinserția debitorului in circuitul economic, nu mai datorează către ANAF nicio sumă;
B: Obligarea ANAF–DGRFP-AJFP la radierea din fișa rol a societății a tuturor obligațiilor cu care figurează la data închiderii procedurii.
Legalitatea și temeinicia remediului juridic mai sus expus au fost confirmate de instanțele de judecată, în două grade de jurisdicție, în dosarul nr. 3045/111/2018:
Comments 1