Companiile care le dau angajaților bani ca să plătească taxele pentru grădinița copiilor acestora își pot deduce din impozitul pe profit cheltuielile astfel făcute. Potrivit unei legi mai puțin cunoscute, adoptată în noiembrie 2020, părinții pot primi de la angajator până la 1.500 de lei/lună pentru cheltuielile cu educația timpurie a copilului preșcolar.
Potrivit Legii 239 din 6 noiembrie 2020, prin care s-au adus modificări Codului Fiscal, fac parte din cheltuielile cu educația timpurie sumele folosite pentru ”funcționarea unităților de educație timpurie aflate în administrarea contribuabilului sau sumele achitate de contribuabil pentru plasarea copiilor angajaților în unități de educație timpurie”.
În aceste condiții, părinții pot primi, pentru fiecare copil, până la 1500 de lei/lună. Acest lucru nu îi produce niciun prejudiciu angajatorului și nicio cheltuială în plus, întrucât sumele vor putea fi deduse integral din taxele datorate: ”contribuabilii care efectuează cheltuieli cu educația timpurie scad din impozitul pe profit datorat cheltuielile cu educația timpurie (…), dar nu mai mult de 1.500 lei/lună pentru fiecare copil”.
În cazul în care suma depășește impozitul pe profit datorat, diferența va fi scăzută, în ordine, din impozitul pe salarii reținut de contribuabil pentru angajați, din taxa pe valoarea adăugată datorată sau din accizele datorate.
De aceste avantaje pot beneficia și părinții care au copii care sunt incluși în învățământul dual preuniversitar și universitar. Și aceste cheltuieli sunt deductibile pentru determinarea rezultatului fiscal.
DOCUMENT – Lege Nr. 239/2020 din 6 noiembrie 2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
Pentru a veni în sprijinul părinților și contribuabililor interesați de aceste facilități, ANAF a realizat o broșura în acest sens.
DOCUMENT – Facilități fiscale aferent cheltuielilor cu EDUCAȚIA TIMPURIE, ÎNVĂȚĂMÂNTUL PROFESIONAL ȘI TEHNIC ȘI ÎNVĂȚĂMÂNTUL DUAL:
Comments 1