Articol realizat de avocat Sebastian Safta – Societatea de Avocați MUREȘAN-SILAGHI Satu Mare
Înalta Curte de Casație și Justiție, prin Decizia nr. 4/2021 privind dezlegarea unor chestiuni de drept, pronunțată în data de 25 ianuarie 2021, a stabilit că fapta de a deschide și utiliza un cont pe o rețea de socializare deschisă publicului, folosind ca nume de utilizator numele unei alte persoane și introducând date personale reale care permit identificarea acesteia, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la unu la 5 ani, conform art. 325 Cod penal.
Așadar, fapta de a deschide sau utiliza un cont fals constituie infracțiunea de fals informatic, însă doar în situații restrictive atunci când sunt îndeplinite cumulativ următoarele elemente de tipicitate:
- Contul fals să fie creat/utilizat pe o rețea de socializare deschisă publicului, rețea care nu solicită dovada identității persoanei la momentul creării contului. Astfel de rețele de socializare sunt cele utilizate în mod uzual și pe scară largă de către populație, precum Facebook, Instagram, Twitter, Youtube etc;
- Deținătorul contului fals utilizează numele unei alte persoane reale, informații, fotografii și imagini video ale persoanei fără acordul acesteia, pretinzând pe nedrept că aceasta ar fi titulara contului.
- Contul fals este creat în scopul de a fi utilizat în vederea producerii unei consecințe juridice. Prin urmare, simpla deschidere a unui cont, fără ca deținătorul să aibă scopul ca acel cont să producă efecte juridice nu reprezintă o faptă penală. Printre „efectele juridice” urmărite a se produce se pot număra denigrarea persoanei, hărțuirea altor persoane cu comentarii răutăcioase, atingeri aduse onoarei și reputației persoanei a cărei identitate este „furată”, încercarea de a atrage sponsorizări, donații, precum și alte conduite de acest gen.
În concluzie, prin excludere, rămâne în continuare permisă crearea unor conturi în care, deși nu sunt prezentate numele și datele reale ale deținătorului, nu sunt atribuite date ale altei persoane. Așadar, nu intră sub incidența legii penale crearea unor conturi prin intermediul cărora se publică postări cu conținut comic sau informativ și nici conturile făcute de fani în care sunt postate imagini cu o anumită celebritate admirată, atât timp cât este specificat faptul că respectivul cont aparține unui fan și nu poate fi confundat cu contul deținut de persoana îndreptățită.
Societatea de Avocați MUREȘAN-SILAGHI
Satu Mare, strada Zutphen, nr. 24
4405050
www.avocatimuresansilaghi.ro
DE ACELAȘI AUTOR: Calculul termenului de introducere a plângerii prealabile în cazul infracțiunii de abandon de familie – pentru neplata pensiei de întreținere timp de 3 luni | Reguli privind legitimarea persoanelor de către organele de Poliție
Nu crearea unui cont fals se pedepseste ci crearea unui cont fals cu identitatea unei persoane reale …