Tribunalul Bihor a respins, miercuri, acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între DIICOT Oradea și medicul Ramona Laura Șovre, acuzată de implicare într-un dosar de rețete false. Judecătorii au considerat că sancțiunile prevăzute în înțelegere ”sunt nejustificat de blânde” în raport cu fapta de care este acuzată doctorița, respectiv emiterea a 631 de rețete în valoare de peste 200.000 de lei. Decizia nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare.
Potrivit anchetei DIICOT Oradea, medicul Ramona Laura Șovre a fost pusă sub acuzare pentru fraudă informatică și fals informatic într-un dosar trimis în fața judecătorilor în 2016. Numele doctoriței Șovre apărea printre cele a 10 medici care ar fi fost determinați de patronii farmaciilor Lavanda Farm din Oradea – soții Laura și Adrian Ciobotaru – să emită, între 2012 și 2015, nu mai puțin de 13.305 rețete medicale fictive pe numele a peste 3.000 de pacienți.
Din aceste rețete, spuneau anchetatorii, Ramona Laura Șovre ar fi emis 631, în valoare de peste 200.000 de lei.
Procurorii DIICOT Oradea arătau, în 2016, că medicamente compensate sau gratuite ar fi fost decontate ilegal, din bugetul Casei de Asigurări de Sănătate, în baza acestor rețete medicale false, prin intermediul farmaciilor Lavanda.
De altfel, patronii Lavanda Farm, alături de Ioan Bota și Sergiu Guiaș, erau acuzați că ar fi constituit un grup infracțional organizat specializat în săvârşirea de acte de evaziune fiscală prin înregistrarea în evidențele contabile ale farmaciilor Lavanda de cheltuieli fictive cu aprovizionări de medicamente. Acestea proveneau de la cinci firme, iar manevrele aveau drept scop deducerea ilegală de TVA. În acest fel, bugetul ar fi fost prejudiciat cu 234.000 de lei, au stabilit procurorii.
Dosar întors la DIICOT
Atât patronii Lavanda Farm, cât și Bota, Guiaș și cei 10 medici acuzați de fraudă informatică și fals informatic, au fost trimiși în judecată, dar după un an, în 2017, Curtea de Apel Oradea retrimitea dosarul la DIICOT. Instanța admitea atunci contestațiile inculpaților și observa în rechizitoriu mai multe nereguli în acuzațiile aduse fiecăruia dintre inculpați. În ceea ce o privea pe doctorița Șovre, Curtea arăta că nu au fost precizate ”data și locul comiterii fiecărui act material ce intră în conţinutul constitutiv al infracțiunilor de fraudă informatică (…) și fals informatic”.
Ancheta a fost reluată, iar pe lângă efectuarea unor noi audieri și acte procedurale, procurorii DIICOT au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu unii din acuzați. Astfel, doctorul Larisa Dumbravă a acceptat o pedeapsă de 2 ani de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii, în timp ce acordul cu medicul Elvira Nemeth a prevăzut 2 ani şi 6 luni de închisoare cu suspendare şi 60 de zile de muncă în folosul comunităţii. Cei doi medici au fost obligate la plata unor cheltuieli judiciare de câte 5.300 de lei.
În privința doctorului Liviu Stamatian, Tribunalul Bihor a respins, la începutul lunii decembrie 2020, acordul de recunoaștere a vinovăției pentru același motiv ca în cazul doctoriței Ramona Șovre: ”sancțiunile aplicate sunt nejustificat de blânde”. Decizia a fost atacată la Curtea de Apel Oradea, care a stabilit termen de pronunțare pentru 10 februarie.
Comments 2