Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor a făcut publică lista cu cele 24 de cursuri disponibile în acest an. Cursurile sunt gratuite și sunt disponibile pentru șomerii înregistrați la AJOFM Bihor, fie că primesc, sau nu, ajutor de șomaj.
”Cursurile pot demara în momentul în care bugetul de stat va fi aprobat. Am făcut publică oferta noastră cu toate cursurile disponibile în acest an. Dorința noastră este să aflăm care sunt prioritățile oamenilor, către care cursuri se orientează cei mai mulți pentru a putea forma cât mai repede grupe”, a declarat directorul AJOFM Bihor, Csaba Bekesi.
În acest an AJOFM Bihor își propune să organizeze cursuri la care sa poată participa circa 600 de șomeri, pentru că tot mai mulți doritori vor să se înscrie la cursuri. Șomerii profită de acestea, având în vedere că sunt gratuite și au șansa de a-și găsi mai repede un loc de muncă.
”Avem șomeri neindemnizați care s-au înscris în baza noastră de date pentru a putea urma cursurile gratuit. Și este de înțeles, având în vedere că tarifele pentru cursurile de formare profesională sunt între 1.000 și 3.000 de lei, iar noi le oferim gratuit”, spune Csaba Bekesi.
Cursurile se pot ține oriunde în județ cu condiția ca grupul format să aibă minim 14 persoane.
”Am primit foarte multe întrebări referitoare la zonele în care organizăm cursurile: la Aleșd, Marghita, Salonta, Beiuș. Aceste cursuri se pot demara în orice localitate, acolo unde reușim să formăm un grup de minimum 14 persoane”, explică șeful AJOFM Bihor.
Totodată, șomerii care fac naveta dintr-o localitate în alta pentru a participa la curs vor beneficia de transport gratuit.
”Nu doar cursurile sunt gratuite. Orice persoană care accede spre un curs trebuie să aibă avize medicale. Costul acestor avize medicale este susținut de sistemult public de ocupare. Mai mult de atât, dacă avem șomeri care vin dintr-o altă localitate pentru a participa la curs, va avea abonamentul și transportul decontat”, a adăugat directorul AJOFM Bihor.
Atfel, șomerii care doresc să facă un curs de formare profesională pot opta între cursurile de fotograf, cofetari, maseur, operator calculator, agent de vânzări sau bucătar. Cursurile se vor ţine fizic, dar cu respectarea măsurilor sanitare menite să prevină răspândirea infecţiilor cu SARS-CoV-2.
În prezent, în Bihor sunt aproximativ 6.000 de șomeri, undeva în jur de 2,2%, ceea ce înseamna că a crescut cu 0,7-0,8% față de aceeași perioadă a anului trecut. Dintre aceștia, aproape jumătate primesc ajutor de șomaj.
Ajutorul de șomaj mediu în Bihor este în jur de 500 de lei.
Buna seara si pe mine m-ar interesa
Mai multe detalii pot fi obţinute de la AJOFM Bihor, în Oradea, Str. Transilvaniei nr. 14, telefoane: 0259/436.821; 0359/800.960.
Dacă ai șomaj și pleci din localitate se poate viza carnetul de șomaj și din alt județ?
As vrea și eu curs de sudor electric sau Nr crt6 compete comune comunicare in limba germana sunt de astăzi șomer de la fir. Luna am 8 clase de fapt am 10 am făcut și profesională 2 clase la Arad dar artrebui sa merg sa scot foaia matricola măr interesa daca pot să mă inscriu