Senatul a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, o lege așteptată de magistrați. Este vorba despre proiectul privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură. Nu mai puțin de 61 de amendamente au fost admise în comisia de specialitate.
Proiectul a fost adoptat cu votul ”pentru” a 73 de senatori, în timp ce 46 au fost împotrivă, iar 13 s-au abținut.
Printre amendamentele admise, se numără cel propus de Ministerul Justiţiei la articolul 1, alineatele (1) şi (2). Acestea se modifică şi vor avea următorul cuprins: “Art. 1 – (1) în anii 2021 şi 2022, admiterea la INM, precum şi admiterea în magistratură în condiţiile art. 33 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare se realizează potrivit prevederilor prezentei legi. (2) Formarea profesională iniţială şi examenul de absolvire a INM pentru auditorii de justiţie admişi la INM în anii 2021 şi 2022, precum şi stagiul şi examenul de capacitate ale acestora se organizează şi se desfăşoară potrivit prevederilor prezentei legi.”
Alt amendament se referă la a doua etapă a concursului de admitere la Institutul Național al Magistraturii. Astfel, potrivit noi reglementări, aceasta constă într-o testare psihologică şi susţinerea unui interviu. ”La testarea psihologică participă toţi candidaţii declaraţi admişi la prima etapă. Candidaţii declaraţi a fi apţi din punct de vedere psihologic pentru exercitarea funcţiei participă la proba interviului, în ordinea descrescătoare a notei obţinute la prima etapă şi în limita unui număr egal cu o dată şi jumătate din numărul de locuri de auditori de justiţie, respectiv din numărul de posturi vacante de personal de specialitate juridică asimilat magistraţilor scoase la concurs. În cazul unui număr impar de locuri sau posturi, rotunjirea se face la numărul mai mare. Numărul candidaţilor admişi pentru susţinerea interviului se suplimentează în cazul mediilor egale cu cea a ultimului candidat admis.”
DOCUMENT – Raportul Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări din Senat asupra proiectului de lege privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii, formarea profesională iniţială a judecătorilor şi procurorilor, examenul de absolvire a Institutului Naţional al Magistraturii, stagiul şi examenul de capacitate al judecătorilor şi procurorilor stagiari, precum şi la concursul de admitere în magistratură: