Salariul minim brut ar putea ajunge să reprezinte 60% din câștigul salarial mediu brut, până la sfârșitul anului 2024. Acesta ar urma să treacă printr-o creștere etapizată care ar urma să debuteze la începutul anului viitor. Propunerea a fost depusă la Senat și urmează să ajungă pe masa parlamentarilor.
Potrivit proiectului legislativ înregistrat, marți, la Senat, începând de la 1 ianuarie 2022, salariul minim brut ar urma să crească în tranşe anuale egale pentru a ajunge să reprezinte, până la 31 decembrie 2024, 60% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
Totodată, din anul 2025, salariul minim va fi actualizat anual, în luna ianuarie, pentru a se păstra raportul de 60% dintre salariul minim brut şi salariul mediu brut, având ca referinţă salariul mediu brut din luna decembrie a anului anterior, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat sau publicat de Institutul National de Statistică.
Anul trecut a existat o propunere similară ce urmărea creşterea etapizată, de la începutul acestui an, a salariului minim brut până la 60% din câştigul mediu salarial până la finalul lui 2024. Camera Deputaţilor a respins definitiv, în luna noiembrie 2020, propunerea.
Pentru ca legea să intre în vigoare, trebuie să treacă de ambele Camere ale Parlamentului şi să fie promulgată de şeful statului, ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial.
DOCUMENT – Lege completarea art. 164 din Legea nr. 53/2003 – Codul Muncii: