Ministerul Finanțelor a publicat, luni seară, proiectul OUG privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative. Documentul va rămâne în consultare publică pe site-ul ministerului timp de zece zile.
Astfel, au fost păstrate toate măsurile pe care premierul le-a anunțat în urmă cu ceva timp – neacordarea voucherelor de vacanţă, prorogarea termenului de aplicare a Legii pensiilor şi limitarea călătoriilor studenţilor.
Printre schimbările preconizate sunt:
– începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, în anul 2021, autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii nu acordă vouchere de vacanţă
– Abrogarea art. 5 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 131/2020 prin care s-a instituit sporul de 30% la salariul de bază pentru personalul instituţiilor prefectului implicat în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19. Această măsură a creat o situaţie discriminatorie comparativ cu celelalte categorii de personal din instituţii publice implicate în activităţi de prevenire şi combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 şi a generat nemulţumiri în rândul acestora
– Se propune prorogarea până la 1 aprilie 2022 a datei de intrare în vigoare a Legii nr. 195/2020 privind statutul personalului feroviar. Această lege aprobă pentru personalul feroviar, atât din cadrul instituţiilor publice cât şi din cadrul operatorilor economici cu capital majoritar de stat, drepturi de natură salarială şi de asistenţă socială cu impact asupra bugetului de stat generat, în principal, de creşterea compensaţiei serviciului public de transport feroviar de călători şi a cheltuielilor cu administrarea infrastructurii feroviare de circa 978 milioane lei.
Potrivit Ministerului Finanțelor, în cazul în care aceste măsuri nu vor fi adoptate, consecințele ar putea fi unele negative şi ar genera:
– un impact suplimentar asupra deficitului bugetului general consolidat, afectând sustenabilitatea finanţelor publice,
– întârzieri în adoptarea bugetului de stat şi a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021, afectând posibilităţile de finanţare în anul 2021 a acţiunilor de limitarea răspândirii coronavirusului SARS-CoV-2, precum şi a măsurilor în domeniul protecţiei sociale în contextul situaţiei epidemiologice,
– majorarea cheltuielilor bugetare, ceea ce creează premisele unui dezechilibru bugetar,
– posibile repercusiuni grave, dată fiind necesitatea atingerii imunităţii colective, circa 70% din populaţie să fie protejată, pentru a permite ca pandemia să fie sub control şi în cele din urmă, eradicată.
DOCUMENT – Ordonanță de Urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și pentru modificarea şi completarea unor acte normative: