Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a fost sesizată de Curtea de Apel Cluj în vederea pronunțării unei hotărâri prealabile referitoare la drepturi salariale acordate personalului din Justiție. Mai precis, ÎCCJ este chemată să răspundă la întrebarea ”dacă în interpretarea art. III din OUG nr. 20/2016 cu trimitere la art. II alin.(1) din Legea nr. 293/2015, se va concluziona că majorarea de 25 % are în vedere componenta VRS (valoarea de referinţă sectorială) în formula de calcul a salariului/indemnizaţiei de bază brute lunare a beneficiarilor legii, sau această majorare vizează în mod special cuantumului brut al salariilor de bază ale destinatarilor legii”.
Potrivit încheierii din 25 ianuarie 2021 a Curții de Apel Cluj, susținerea reclamanților este în sensul că sunt îndreptățiți la calcularea drepturilor salariale prin raportare la o valoare de referință sectorială în cuantum de 605,225 lei începând cu data de 15.01.2017, valoare rezultată prin aplicarea la întreaga familie ocupațională JUSTIȚIE a majorării de 25% reglementată prin dispozițiile articolului III din OUG 20/2016 cu trimitere la articolul II alin. 1 din Legea 293/2015, în condițiile în care și personalul auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor face parte din această familie ocupațională, astfel încât, în virtutea principiului egalizării indemnizațiilor la nivel maxim în cadrul aceleași instituții sau autorități publice, trebuie să beneficieze de acest VRS astfel majorat.
Chestiunea este contestată de angajator, care consideră că majorarea reglementată de textele legale invocate nu vizează valoarea VRS-ului, ci se aplică la cuantumul brut al salariilor de bază, fiind o majorare destinată exclusiv personalului de probațiune, doar ca excepție, și care a avut în vedere o altă familie ocupațională, și anume pe cea a personalului din cadrul sistemului public de asistență socială.
Drept urmare, instanța a considerat că se impune interpretarea sferei de aplicare a dispozițiilor articolului III din OUG 20/2016 care fac trimitere la articolul II alin. 1 din Legea 293/2015, prin prisma statuărilor obligatorii care sunt cuprinse în decizia 23/26 septembrie 2016 a ÎCCJ – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, precum și în decizia 794/15 decembrie 2016 a Curții Constituționale, în vederea determinării categoriilor de beneficiari la care se referă norma legală.
Termenul de soluționare a sesizării este 17 mai 2021.
DOCUMENT – Încheierea din 25 ianuarie 2021 a Curții de Apel Cluj – Secția a IV-a pentru litigii de muncă și asigurări sociale: