Curtea Constituțională a României (CCR) respins, miercuri, sesizările Înaltei Curți de Casație și Justiție, Guvernului și Avocatului Poporului asupra legii care îi scapă de închisoare pe evazioniștii care achită prejudiciile produse. În acest fel, actul normativ a fost declarat constituțional, arată stiripesurse.ro, care citează surse din cadrul CCR.
ACTUALIZARE – comunicatul Curții Constituționale: ”În ședința din 17 februarie 2021, Curtea Constituțională, în cadrul controlului legilor anterior promulgării, a decis: Cu majoritate de voturi, a respins, ca neîntemeiată, obiecția de neconstituționalitate (după conexarea celor trei sesizări cu același obiect formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite, de Guvernul României și de Avocatul Poporului) și a constatat că sunt constituționale, în raport cu criticile formulate, dispozițiile Legii privind modificarea și completarea Legii nr.241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale.”
DOCUMENT – Comunicatul Curții Constituționale:
Potrivit proiectului de lege privind privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, adoptat în ultima ședință de plen din vechea legislatură a Camerei Deputaților, pe 16 decembrie 2020, inculpații acuzați de evaziune fiscală cu un prejudiciu de până la 100.000 de euro pot scăpa de închisoare, dacă achită prejudiciul.
”În cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă în cursul urmăririi penale sau al judecăţii prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depăşeşte 100.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se poate aplica pedeapsa cu amendă”, arată textul adoptat de către deputați.
Pe lângă aceasta, dacă prejudiciul cauzat şi recuperat în aceleaşi condiţii este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naţionale, se aplică pedeapsa cu amendă, prevedea proiectul.
O altă modificare în textul legii arăta că, ”dacă în cursul urmăririi penale sau în cursul judecăţii, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive, prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, este acoperit integral, fapta nu se mai pedepseşte.” În acest caz, sunt aplicate prevederile Codului de Procedură Penală potrivit cărora ”există o cauză de nepedepsire prevăzută de lege”.
A doua zi după adoptarea proiectului, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a decis sesizarea Curţii Constituţionale, măsură pe care au luat-o și Guvernul și Avocatul Poporului. ÎCCJ a considerat că forma adoptată de Camera Deputaţilor modifică substanţial obiectul de reglementare şi configuraţia legii adoptate de Senat.
Potrivit Executivului, proiectul a fost avizat negativ de către Guvern şi a mai fost atacat la CCR. Atunci instanța de contencios constituțional a acceptat obiecţiunile de neconstituţionalitate şi a declarat proiectul neconstituţional în ansamblul său.
DOCUMENT – Proiectul de lege privind privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (atacată la CCR):