Consiliul Superior al Magistraturii a formulat amicus curiae* în dosarul Curții Constituționale care are ca obiect sesizarea formulată de grupul parlamentar al PSD privind controlul constituționalității, înainte de promulgare, a Legii privind unele măsuri temporare referitoare la concursul de admitere la Institutul Național al Magistraturii și în magistratură. CSM a cerut respingerea obiecției ca neîntemeiată și a reamintit că atât timp cât legea adoptată nu este în vigoare, este în imposibilitatea de a organiza concursuri de admitere la INM .sau în magistratură.
Prin punctul de vedere exprimat Consiliul Superior al Magistraturii a indicat, în esență, că prin adoptarea legii în discuție, Parlamentul a intervenit, în limitele competențelor sale, atât în vederea transpunerii Deciziei Curții Constituționale nr. 121/2020, cât şi pentru a asigura efectivitatea procedurilor de admitere în magistratură pentru anii 2021 şi 2022, din perspectiva deficiențelor relevate de noul cadru normativ conturat ca urmare a modificărilor aduse prin Legea nr.242/2018.
Consiliul Superior al Magistraturii a apreciat că obiecțiile de neconstituționalitate sunt neîntemeiate, actul normativ fiind adoptat cu respectarea Legii fundamentale, solicitând respingerea obiecţiei de neconstituționalitate.
”Reamintim că atât timp cât legea adoptată nu este în vigoare, Consiliul Superior al Magistraturii este în imposibilitatea de a organiza concursuri de admitere la Institutul Naţional al Magistraturii sau în magistratură, fapt de natură să acutizeze presiunea asupra judecătorilor şi procurorilor care se confruntă cu un volum de muncă din ce în ce mai ridicat în condițiile unor scheme de personal cu un grad tot mai redus de ocupare. Consecințele negative ale lipsei de personal vor fi resimțite de justițiabili, cărora trebuie să li se garanteze dreptul la un proces echitabil, într-un termen optim și previzibil”, se arată în punctul de vedere al CSM.
*Amicus curiae este un termen legal ce își are originile în limba latină și înseamnă, tradus literar, “prieten al curţii”. Se referă la o persoană care nu are niciun interes pentru vreo parte din proces în mod special, într-o cauză dată și oferă în mod voluntar informaţii asupra unei probleme de drept sau de altă natură, relevante pentru cauza respectivă. Datele necesare pot fi furnizate prin diferite modalităţi.
DOCUMENT – textul integral al punctului de vedere al CSM: