Un fost preot condamnat la 9 ani de închisoare pentru evaziune, doi proxeneți trimiși după gratii pentru că au forțat o tânără să se prostitueze în Italia și un bărbat judecat pentru spălare de bani și evaziune cu achiziții intracomunitare de zahăr şi ulei s-au adăugat în 2021 bihorenilor aflați pe lista cu urmăriți național a Poliției Române. Toți au dispărut înainte de a fi încarcerați în urma unor sentințe definitive ale instanțelor.
Ovidiu Miron Pop, fost preot ortodox, a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare printr-o sentință dată pe 11 februarie de Curtea de Apel Oradea. El nu a fost găsit la domiciliu de polițiștii bihoreni care urmau să-l ridice și să-l ducă la Penitenciarul Oradea pentru executarea pedepsei, astfel că a fost dat în urmărire națională.
Pop a fost acuzat că în perioada martie 2012 – martie 2014, alături de un partener de afaceri, a înregistrat în contabilitatea firmei pe care o reprezenta facturi fictive de achiziţie de la mai multe societăți. În acest fel a încercat să se sustragă de la plata obligaţiilor fiscale acumulate în urma realizării unor achiziții de carne din Ungaria, mărfuri vândute apoi în România. Anchetatorii au calculat că prejudiciul creat în acest fel bugetului de stat a depășit 8 milioane de lei.
Antei Bara (fost Rostaș) și Roxana Bara au fost condamnați în această săptămână la închisoare pentru trafic de persoane. Cei doi au răpit o tânără bihoreancă, mamă a patru copii, și au obligat-o să se prostitueze în Italia. Fata a scăpat după câteva zile din mâinile proxeneților și s-a întors în țară, dezvăluind totul autorităților judiciare.
Curtea de Apel Oradea a decis ca Antei Bara să execute aproape 9 ani de închisoare, din care aproape 2 ani rest dintr-o pedeapsă anterioară. Roxana Bara a fost condamnată la 3 ani de detenție. Cei doi au dispărut înainte de pronunțarea hotărârii instanței, astfel că au fost dați în urmărire națională.
Pe lista cu urmăriți a Poliției Române a fost pus în acest an și Carmen Mihai Pandel, condamnat în luna ianuarie la 8 ani de închisoare pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Bărbatul a fost acuzat că a fentat bugetul de stat prin neplata TVA în valoare de 43 de milioane de lei după ce între 2012 și 2013 a cumpărat din Ungaria zahăr, ulei și băuturi răcoritoare. Marfa era vândută apoi, printr-un intermediar, unui lanț de magazine.
Pentru a nu plăti TVA, bărbatul ar fi înregistrat, într-un singur an, 50 de facturi care atestau că ar fi cumpărat alimente de 43 milioane lei, de la o altă firmă, pe care le livra, scriptic, unei societăți fantomă din Ungaria.