Criza sanitară i-a forțat pe organizatorii festivalului-concurs ”D’ale porcului” să adapteze și să transforme evenimentul, altădată asaltat de amatorii de preparate tradiționale, într-un concurs de degustare. Echipele înscrise la cea de-a șaptea ediție vor pregăti produsele din timp și le vor livra juriului gata preparate. Câștigătorii vor fi anunțați la finalul degustărilor.
Concursul va avea loc sâmbătă, 27 februarie 2021, la Taverna din cadrul Complexului President din Băile Felix. Produsele vor fi livrate juriului între orele 10 şi 15 și pot fi gătite/ încălzite la faţa locului, de organizatori.)
„Pachetul” de concurs trebuie să conţină:
- Pălincă (2 X 0,5 l)
- Cârnaţi (minimum o jumătate de metru)
- Caltaboşi (minimum o jumătate de metru)
- Toroş (minimum 0,5 kg)
- Produs local special
- Platou afumături (minimum 0,5 kg)
- Vin (2 X 1 l)
Organizatorii recomandă utilizarea ambalajelor reciclabile – sticlă, hârtie/ carton, aluminiu etc.
Juriul este format exclusiv din bucătari profesionişti: Ştefan Bercea – preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T. România), Ciprian Nicolescu – mentorul şi antrenorul echipei naţionale de bucătari (seniori) a României la Olimpiada gastronomică 2020, Adrian Neag – directorul de programe al A.N.B.C.T. România, Lavinia Maier – executive chef „Graf” Oradea, Alexandru Șandrău – executive chef „Complex President” Băile Felix, Bogdan Vadici – câştigător „Chefi la cuţite” 2018, medalie de argint la Olimpiada tinerilor bucătari 2019, Eugen Bar – fost participant la Campionatul mondial de gastronomie și Nicolae Pop – directorul festivalului.
Juriul principal va fi completat de reprezentanţii unor parteneri/ sponsori/ invitaţi, care vor juriza separat de acesta, pentru premii… speciale): Ștefan Oprea – preşedintele Asociaţiei Disciples Escoffier România, Eugen Capră – directorul general Industria Cărnii.ro, CARNEXPO, Constantin Danciu – directorul de dezvoltare „Hygienium”, Simona Bișboacă – owner „Phenalex” și Ioan Șora – preşedintele Asociaţiei Comunelor din România – Filiala Bihor.
Juriul va acorda acorda cel puţin 11 premii, după cum urmează:
- Cea mai bună pălincă
- Cei mai buni cârnaţi
- Cei mai buni caltaboşi
- Cel mai bun toroş
- Cel mai bun produs local special
- Cel mai bun platou de afumături
- Cel mai bun vin
- Premii speciale
- Marele premiu (I, II, III)
Prezentarea juriului şi anunţarea câştigătorilor vor fi transmise în direct pe reţelele de socializare.
Cel mai important avantaj al formatului ”de criză” propus, care va avea loc în condiţii de maximă siguranţă sanitară, este că va câştiga gustul, au anunțat organizatorii. ”Echipele care până acum au fost, poate, dezavantajate de… organizarea internă (amenajare stand, număr de porţii „vândute” etc), pot accede pe primele locuri ale clasamentului datorită exclusiv calităţii produselor.”
Evenimentul este organizat de Asociaţia Culturală D’ART (deţinătoarea mărcii înregistrate „D’ALE PORCULUI”), în colaborare cu Asociaţia Comunelor din România (A.Co.R.) – Filiala Judeţeană Bihor, sub patronajul Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (A.N.B.C.T.) România.