Șantaj, lipsire de libertate, violarea vieții personale și divulgarea unor secrete de stat – sunt doar câteva dintre acuzațiile aduse unui număr de șapte indivizi implicați în urmărirea și șantajarea unor persoane. Coordonați de un fost polițist, ex-comisar în cadrul BCCO Cluj, detectivii acționau în județul Cluj și foloseau mijloace tehnice de urmărire și interceptare a convorbirilor, după care le cereau victimelor sume importante de bani. Cazul a fost anchetat de DIICOT, care i-a trimis în judecată pe cei 7.
Potrivit rechizitoriului DIICOT, grupul format din 6 persoane și coordonat de un fost polițist a acționat în perioada decembrie 2019 – august 2020, când supravegheau tehnic oameni de afaceri din Cluj, după care îi șantajau. Capul grupării era cel care se ocupa cu identificarea potențialelor victime. ”Fie persoana vizată avea antecedente penale în acest sens, fie în urma verificărilor efectuate de către membrii grupării au rezultat informații conform cărora anumite persoane fizice sau juridice au obținut venituri mari într-o perioadă scurtă de timp deși obiectul lor de activitate nu era generator de astfel de profituri”, au explicat anchetatorii.
Odată ținta identificată, ceilalți membrii ai grupului montau pe mașinile acestora dispozitive de urmărire de tip baliză/dispozitive GPS și microfoane pentru ascultarea și înregistrarea discuțiilor purtate de către persoanele vătămate. Cunoscător al unor metode de contrafilare, fostul polițist îi instruia pe detectivi cum să contracareze eventuale măsuri de supraveghere ale autorităților judiciare.
”Membrii grupării au comunicat în permanență în timpul activităților de supraveghere îndreptate împotriva persoanelor vătămate, comunicându-și eventuale autoturisme suspecte care se interpuneau între autovehiculele membrilor grupării și cele conduse de persoanele vătămate și, de asemenea, au procedat la verificarea autovehiculelor pe care le foloseau, pentru a identifica eventuale mijloace tehnice de monitorizare”, a aflat procurorii DIICOT.
Activitățile de urmărire au fost rărite la un moment dat din cauza situației de urgență impusă din cauza pandemiei COVID, dar nu s-au oprit. Doi dintre membrii grupului au intrat și în sediile firmelor deținute de oamenii de afaceri urmăriți, unde au accesat sisteme informatice și au instalat dispozitive de înregistrare.
”Pe 15 august 2020, doi dintre inculpați au fost prinși în flagrant în timp ce se aflau în sediul unei societăţi comerciale de pe raza judeţului Cluj, cu scopul de a sustrage suma de 200.000 de euro și pentru a monta un nou dispozitiv de înregistrare, tip microfon, într-o autoutilitară utilizată de către persoana vătămată”, au anunțat anchetatorii DIICOT.
A fost momentul în care gruparea infracțională a fost destructurată. Au urmat șase percheziții, ocazie cu care au fost descoperite documente, date clasificate, 26.000 de euro și 36.000 de dolari, dispozitive de interceptare sau GPS, dar și un pistol și cartușe.
Dosarul a fost înaintat Tribunalului Bucureşti.