La o lună de la lansarea programului de urmărire a lemnnului, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) se arată mulțumit de evoluția acestuia. Secretarul de stat, Gelu Puiu, spune, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că zilnic se emit în medie 15.000 de avize de însoțire a mărfii pentru transportul lemnului.
”La ora actuală, după cum ne arată cifrele, 50.895 de persoane sunt utilizatori ai sistemului, dintre care 8.495 sunt persoane autorizate pentru a efectua controale în acest domeniu, 11.325 de operatori economici își desfășoară activitatea în acest sistem informatic. Sunt înregistrate 24.868 mijloace de transport, precum și masa lemnoasă existentă la 31.939 de depozite, activitatea a 9.160 de persoane angajate în cadrul ocoalelor silvice de stat, 3.282 din rândul ocoalelor private.”, spune Gelu Puiu, secretar de stat pentru Păduri.
SUMAL 2.0 a fost lansat în urmă cu o lună și are ca scop combaterea tăierilor ilegale și simplificarea activității în domeniul silvic.
”Pădurile sunt, au fost și vor rămâne în atenția noastră, a tuturor. Ne dorim ca îngrijirea, regenerarea și exploatarea să se realizeze controlat, după un plan bine stabilit de specialiști din domeniu. Pentru a descuraja tăierile ilegale, pentru a simplifica activitatea în domeniul silvic, precum și pentru a exista o transparență în acest sector, a fost implementat cel mai modern sistem informațional de urmărire a materialului lemnos (SUMAL 2.0).”, a mai scris Gelu Puiu.
Zilnic se emit în medie 15.000 de avize de însoțire a mărfii pentru transportul masei lemnoase Pădurile sunt, au fost…
Publicată de Gelu Puiu pe Vineri, 26 februarie 2021
Cum funcționează SUMAL 2.0
Pentru efectuarea corecta a transferului avizului de însoțire a mărfii de la emitent la transportator se vor efectua obligatoriu următorii pași:
- Transportatorul activează funcția Bluetooth a dispozitivului mobil, accesează secțiunea „PRELUARE AVIZ PENTRU TRANSPORT” și apasă butonul „PRELUARE„;
- Emitentul va accesa secțiunea „AVIZE PROPRII„, selectează avizul, apasă butonul „PREDĂ„, și selectează din lista dispozitivelor vizibile Bluetooth, dispozitivul transportatorului;
- Foarte important – pentru a găsi în listă dispozitivul conectat prin Bluetooth, se recomandă redenumirea numelui dispozitivului mobil cu denumirea transportatorului;
- După transferul avizului pe dispozitivul mobil al transportatorului, transportatorul efectuează cele 4 fotografii și apasă butonul „START TRANSPORT„;
- În situațiile în care activitatea se desfășoară în zone fără accesibilitate GSM, pentru funcționarea corectă a aplicațiilor mobile -android SUMAL 2.0 Avize și SUMAL 2.0 Marcare, utilizatorii au obligația de a apăsa butonul „SINCRONIZEAZĂ” în zona unde beneficiază de acoperire GSM sau conexiune la internet prin Wi-Fi.
- La momentul încărcării stocurilor, utilizatorii nu trebuie să finalizeze operațiunea până nu au introdus absolut toate stocurile aferente.
- Se recomandă verificarea foarte bine a informațiilor introduse deoarece operațiunea de confirmare este ireversibilă!
Toate informațiile de care au nevoie utilizatorii se regăsesc la următorul link: http://www.mmediu.ro/categorie/sumal-2-0/321.
Totodată, pentru a veni în sprijinul utilizatorilor Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pune la dispoziție și un Callcenter, la numărul de telefon 0314.337.799.