Procurorii militari din cadrul DNA l-au reținut, joi dimineață, pe colonelul Florin Constantin Timu, șeful Serviciului Județean de Protecție Internă Suceava, acuzat de luare de mită în cazul ”fabricii de permise” din Suceava. Ofițerul ar fi primit șpagă sume cuprinse între 2.000 și 90.000 de euro, plus o mașină, ca să protejeze rețeaua condusă de șeful Serviciului de Permise din județ. Atât colonelul Timu, cât și fostul șef de la Permise Suceava, vor fi duși în fața instanței, cu propunere de arestare preventivă.
Dosarul în care a fost reținut șeful SIPI Suceava a fost disjuns din cel în care sunt investigate acuzațiile de corupție de la Serviciul de Permise și Înmatriculări Suceava, unde chiar șeful instituției, comisarul-șef Radu Ionuț Obreja, ar fi pus la punct o rețea de fraudare a examenelor pentru permise de conducere și de înmatriculare a autoturismelor. În cadrul acesteia, funcționari și polițiști erau acuzați că solicitau diferite sume de bani ca să asigure trecerea examenelor teoretice și practice pentru carnetul de șofer ori pentru înmatricularea autoturismelor.
”Tarifele” erau cuprinse între 300 și 1.500 de euro la traseu și între 3.000 și 6.000 de euro la examinarea teoretică. La înmatricularea autoturismelor, în schimbul unor sume între 200 și 1.000 de euro, membrii grupului ar fi urgentat, facilitat sau asigurat, fără programare, omologarea ori verificarea RAR, precum și înmatricularea provizorie și definitivă.
Ca să protejeze activitatea ”fabricii de permise”, șeful SIPI Suceava ar fi cerut o felie din mita primită de șeful rețelei. ”Inculpatul Timu Florin Constantin, în calitate de șef al Serviciul Județean de Protecție Internă Suceava, ar fi pretins și, ulterior, ar fi primit de la inculpatul Obreja Radu-Ionuț, în mod direct sau prin intermediar, diverse sume de bani (cuprinse între 2.000 și 90.000 euro) și un autoturism în valoare de aproximativ 9.000 euro, pentru a nu-și îndeplini îndatoririle de serviciu legate de informarea organelor de urmărire penală”, se arată într-un comunicat al DNA.
Anchetatorii susțin că, în aceeași perioadă, colonelul Timu i-ar fi divulgat comisarului-șef Obreja informații secrete, pentru ca șeful de la Permise sau complicii acestuia să poată evita o eventuală răspundere penală.
Colonelul Florin Constantin Timu a fost acuzat de DNA de luare de mită, în formă continuată (5 acte materiale) și folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite. În același dosar s-a pus în mișcare acțiunea penală și împotriva fostului șef de la Permise Suceava, comisarul șef Radu Ionuț Obreja, pentru comiterea unei infracțiuni de dare de mită, în formă continuată (5 acte materiale).
Ambii vor fi prezentați, azi, Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.