Sute de persoane s-au strâns, vineri, la amiază, în fața Palatului de Justiție din Oradea. Oamenii au ocupat trotuarul din fața clădirii și o parte din aleile parcului din zonă, așteptând să intre în sala de judecată și să fie audiați în cadrul unui proces de la Tribunalul Bihor. Este vorba despre un dosar în care DNA a cerut confirmarea renunțării la urmărire penală în cazul persoanelor care ar fi dat bani medicului Vasile Sălăjan de la Serviciul de Expertiză Medicală Bihor. Acesta a fost trimis în judecată pentru că ar fi luat mită pentru emiterea unor decizii referitoare la capacitatea de muncă a unor persoane sau încadrarea într-un grad de invaliditate.
Potrivit portalului instanțelor, la termenul programat la ora 13:00 au fost citate, ca intimați, 305 persoane. O mare parte dintre acestea s-au prezentat în fața Palatului de Justiție din Oradea încă de la orele amiezii.
”Ne lasă să intrăm tot în grupuri de câte zece”, a precizat un bărbat care aștepta să fie audiat de instanță.
Numele celor care urmau să intre în sala de judecată au fost anunțate prin portavoce. În zonă au fost trimise echipaje ale Poliției și Jandarmeriei, dar oamenii aflați în zonă au așteptat liniștiți să le vină rândul.
”Totuși, puteau să ne cheme pe rând, nu pe toți la ora 13. Sau să ne bage într-o sală mare ori să ne citeze în zile diferite”, a spus unul dintre cei din mulțime.
Cei citați azi la instanță fac parte dintre cei care i-ar fi dat bani medicului Vasile Sălăjan, fostul șef al Serviciului de Expertiză Medicală Bihor, pentru emiterea unor documente medicale. În cazul lor, DNA Oradea a cerut judecătorilor să confirme renunțarea la urmărirea penală.
Potrivit DNA, care l-a și trimis în judecată, în decembrie 2020, pe medicul Sălăjan, acesta ar fi primit, în perioada 11 mai – 15 iunie 2015 (25 zile lucrătoare), mită de la 491 de pacienți. Mai precis, la șeful Serviciului Expertiză Medicală Bihor ar fi ajuns 90.370 lei, 17.760 de euro și alte foloase, susțin anchetatorii anticorupție.
”Concret, aceste foloase ar fi fost primite de către medic în legătură cu: emiterea unor decizii medicale asupra capacității de muncă a persoanelor respective, încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală ori emiterea deciziei medicale asupra capacității de muncă”, au transmis procurorii DNA, printr-un comunicat.
Comments 4